• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

OpenSolaris 2008.11 'wel klaar voor echte werk'

Started by arjanhs, December 22, 2008, 08:48:56 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

De tweede release van OpenSolaris, verwarrend genoeg met versienummer2008.11, is gisteren vrijgegeven en moet flinke verbeteringen bieden ten opzichte van zijn voorganger.

Anders dan de eerste versie, lijkt de tweede versie zich vooral te richten op de echte wereld: productie- en datacentra-omgevingen. Sun is er bovendien vrij trots op dat het 't eerste besturingssysteem is, dat de Intel Nehalem multicores helemaal ondersteunt, waarvan de serverversie rond 1 april zal verschijnen. Daarnaast is er betere ondersteuning van suspend/resume hardware features in laptops, en van 3D videokaarten.

ZFS, het 128-bit zetabyte bestandssysteem van Solaris, is aangevuld met een grafische tool genaamd Time Slider, waarmee het mogelijk wordt snapshots van data op een eenvoudige manier heen en weer in de tijd te schuiven.

Verder biedt OpenSolaris 2008.11 het Comstar storage framework. Hierdoor ziet een server die OpenSolaris en ZFS draait er net zo uit als een oude SAN voor andere systemen op het netwerk.

Toshiba wordt de eerste leverancier – afgezien van Sun - die OpenSolaris als vooraf geïnstalleerd en ondersteund besturingssysteem zal leveren. In de V.S. waarschijnlijk vanaf het voorjaar van 2009, de intentie is het daarna uit te breiden tot de gehele wereld.

Jammer is dat OpenSolaris 2008.11 nog geen ondersteuning biedt voor Sun's SPARC processoren. Volgens geruchten zou OpenSolaris 2009.04 deze wel gaan ondersteunen, maar Sun heeft dat nog niet bevestigd.