• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Sun brengt Opensolaris officieel uit

Started by arjanhs, May 05, 2008, 02:33:50 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Ruim drie jaar nadat Sun Opensolaris aankondigde is nu de eerste officiƫle binaire release vrijgegeven met versienummer 2008.05. Opensolaris zal gratis gedownload en gebruikt kunnen worden, voor support zal betaald moeten worden.Het nieuwe besturingssysteem van Sun, dat voorheen bekend stond als Project Indiana, is onder andere voorzien van versie 2.20 van de Gnome-desktopomgeving, Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org, Compiz, The Gimp, Java 6, Apache, PHP en Mysql. Dit zijn echter niet de features waarmee Sun Opensolaris aanprijst. Dat doet het bedrijf met Dtrace voor de monitoring van performance, het gebruik van ZFS als standaardbestandssysteem, het nieuwe IPS-packagebeheer, de Container-virtualisatiefunctionaliteit, de aanwezigheid van Virtualbox en de mogelijkheid om vanaf een live-cd het OS te testen en te installeren.

Sun heeft aangegeven ondersteuning te bieden voor zowel de opensourceversie als de binaire variant van Opensolaris, iets wat niet het geval is bij Red Hat en Novell. Die Linux-distributeurs bieden alleen betaalde support aan klanten van de enterprisedistributies. Wie ondersteuning nodig heeft voor Opensolaris betaalt per jaar een bedrag dat ligt tussen de 320 en de 2000 dollar per systeem. Downloads van Opensolaris kunnen onder meer via onze Meuktracker gevonden worden.

Opensolaris moet de concurrentie aangaan met de verschillende *BSD's en met Linux, maar dit zal nog een hele kluif worden. Het opensourcebesturingssysteem van Sun is namelijk niet voorzien van de bekende gpl- of bsd-licentie, maar van Suns eigen cddl-licentie. Daarnaast spelen er nog steeds discussies rond de openheid van Sun om externe partijen mee te laten denken en werken met betrekking tot Opensolaris.

Amazon en Sun hebben een overeenkomst gesloten waarbij Opensolaris zal worden opgenomen in de Elastic Compute Cloud van Amazon. Bedrijven kunnen op die wijze toegang krijgen tot Opensolaris-servers en de bijbehorende rekenkracht zonder dat ze zelf over dergelijke fysieke servers hoeven te beschikken. Verder is door Sun in samenwerking met de Netbeans-gemeenschap een PHP-plugin voor deze ontwikkelomgeving ontwikkeld.