• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Sun overweegt gplv3 voor Java en Solaris

Started by arjanhs, February 12, 2007, 07:07:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Op dit moment zijn Java en Solaris, twee producten van Sun Microsystems, beschikbaar onder respectievelijk versie 2 van de gpl en de cddl. De kans is echter aanwezig dat beide stukken software onder gplv3 gaan vallen als deze binnen enkele maanden gelanceerd wordt.

Dit nieuws is door Jonathan Schwartz, ceo van het bedrijf, bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met analisten enkele dagen geleden. De voornaamste reden om de overstap naar de gpl te maken voor Solaris is dat het hierdoor stukken eenvoudiger zou worden om samen te werken met de gpl-, de Mozilla- en de bsd-gemeenschap, aldus Schwartz. Op dit moment is die samenwerking namelijk nog niet zo vruchtbaar als hij, althans in de optiek van de Sun-ceo, zou moeten en kunnen zijn. Het gevolg van de licentieverandering zou dan ook moeten zijn dat meer ontwikkelaars aan Solaris gaan werken, omdat ze eenvoudiger code zouden kunnen delen tussen gpl-producten. Op de vraag waarom Solaris dan niet nu al onder versie 2 van de gpl wordt uitgebracht, heeft Schwartz een eenvoudig antwoord: Sun heeft interesse in de clausules die gaan over de bescherming tegen patentrechtszaken.

De keus voor versie 3 van de gpl is echter controversieel. Verschillende computerbouwers, softwareleveranciers en Linux-ontwikkelaars hebben om uiteenlopende redenen aangegeven voor of tegen de nieuwe gpl-release te zijn. Het hangt er dan ook sterk vanaf hoe Sun zijn keus voor gplv3 zal presenteren. Als dit goed wordt aangepakt, is de kans groot dat meer ontwikkelaars zich bij de Solaris-community zullen aansluiten. Als Sun in zijn gesprekken met de gemeenschap echter volledig de plank misslaat, zouden ook de huidige ontwikkelaars weleens kunnen weglopen. Op een van Suns mailinglists is door sommigen aangegeven dat zij niet verwachten dat een overstap naar de gpl veel zal uithalen voor Solaris. De meeste gpl-aanhangers zijn gesteld op gplv2 en niet op de nieuwe variant, wat zou betekenen dat maar weinig Linux-ontwikkelaars de overstap zullen maken.

BRON: Tweakers