• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Het next-gen dvd-formaat: blu-ray vs hd-dvd

Started by Wimpie, December 07, 2006, 07:23:05 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wimpie

Begin jaren negentig was men begonnen over een opvolger van het cd-formaat na te denken en sloegen twee groepen bedrijven aan het ontwikkelen. Aan de ene kant was er het kartel Philips-Sony dat de MultiMedia Compact Disc steunde, terwijl aan de andere kant Toshiba, Time-Warner, Matsushita, Hitach, Mitsubishi, Pioneer, Thomson en JVC zich verenigden rond de Super Density-standaard. De toenmalig directeur van IBM, Lou Gerstner, herinnerde zich echter nog de strijd tussen vhs en betamax die bakken vol geld opgeslorpt had en vreesde voor een herhaling van de geschiedenis. Hij ging met alle partijen rond de tafel zitten om hen te verenigen en zo tot een uniform formaat te komen dat door iedereen gehanteerd zou worden. Dit zou niet alleen voor de betrokken bedrijven positief uitdraaien, aangezien ze daardoor hun krachten konden bundelen, maar ook de consument had er baat bij dat alle verkochte apparaten en schijfjes compatibel met elkaar zouden zijn.



Philips en Sony gingen ermee akkoord hun mmcd-formaat aan de kant te zetten ten gunste van de sd-standaard, die voornamelijk door Toshiba ontwikkeld werd, op voorwaarde dat er een tweetal wijzigingen doorgevoerd werden. Ten eerste eisten beide bedrijven dat hun eigen 'push-pull tracking' in de sd-schijven verwerkt werd. Ten tweede wilden ze dat men gebruik ging maken van Philips' Eight-to-Fourteen Modulation Plus-codering om gegevens op de schijfjes te zetten. Het gebruik van deze minder efficiƫnte code, resulteerde in de totale opslagcapaciteit van 4,7GB voor wat uiteindelijk de Digital Versatile Disc zou worden, in plaats van de geplande 5GB voor sd-schijven. Efmplus had namelijk als belangrijkste voordeel dat het veel beter overweg kan met beschadigingen als krassen in de schijf. In 1995 werd de dvd-specificatie versie 1.5 voorgesteld en in september 1996 kwam men tot een consensus. Dit leidde tot het opdoeken van het DVD Consortium, wiens taak erin bestond een standaard voor de nieuwe schijven te ontwikkelen, en het oprichten van het vervangende DVD Forum, waar elk bedrijf dat de dvd-standaard wil implementeren toe kan treden.

De belangrijkste reden waarom dvd tien jaar na zijn introductie niet langer voldoet, is hdtv. Hogedefinitiebeelden vragen heel wat ruimte en daar kunnen zelfs dual-layer dvd's met een capaciteit van 9GB niet aan voldoen. High-definition biedt ruwweg vijfmaal meer detail dan traditioneel beeldmateriaal en dat vertaalt zich dan ook naar de grootte van de videobestanden. Bovendien nemen ook high-definition audiostreams meer ruimte in op de schijven en willen bedrijven interactievere features gaan aanbieden. Daarnaast is deze opslagruimte handig meegenomen voor consumenten die steeds meer data willen bewaren. Een derde, en misschien wel de belangrijkste reden, voor bedrijven is echter de kopieerbeveiligingen. Terwijl dvd's relatief eenvoudig te kopiƫren zijn, in het ergste geval door het beeld dat van de dvd-speler naar de monitor gestuurd wordt te onderscheppen, moet dit met de next-gen formaten onmogelijk gemaakt, of op zijn minst bemoeilijkt, worden.



BRON: Tweakers