• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

SLED10: Linux-bedrijfsdesktop met een vleugje Vista

Started by Wimpie, December 07, 2006, 09:31:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wimpie

 Novell introduceerde enige maanden geleden een nieuwe nieuwe versie van Suse Linux Enterprise Desktop (SLED). Tijd voor een kijkje onder de motorkap.  SLED10 is fors gewijzigd vergeleken met vorige versies. In de nieuwe incarnatie lijkt Suse althans qua uiterlijk sterk op Windows XP, met een Vista-interfacesausje. Onder de motorkap schuilt natuurlijk nog gewoon Linux.

Suse werkte voorheen standaard met de KDE-desktop; in SLED10 koos Novell voor Gnome. Die gebruikersinterface werd bewerkt om zoveel mogelijk op Windows XP te lijken met zowaar een vleugje Vista erin. Windows-gebruikers zullen zich meteen thuis voelen in deze desktop.

Openoffice.org 2.0 wordt standaard meegeleverd, maar Novell sleutelde wel aan deze kantoorsuite om deze nog beter compatibel te maken met Microsoft Office. Vooral de conversie van Microsoft Office-macro's naar Oobasic-macro's zou eenvoudiger moeten zijn.

Wat krijgt u nog bij de desktop? Een Citrix ICA-client, AppArmor (een soort firewall voor applicaties), software om mp3's af te spelen, Firefox en Thunderbird voor webbrowsen en e-mail. Novell heeft in Evolution, Firefox en Openoffice.org ook ondersteuning voor eID voorzien.

SLED10 integreert met Windows Active Directory domeinen; daartoe is Samba standaard actief. Voor het werken in groepem heeft Novell Evolution toegevoegd; die kan zowel communiceren met Microsoft Exchange als met Novells eigen Groupwise. In beide gevallen kunt u volledig gebruikmaken van de kalender- en agendafunctionaliteit van deze twee systemen.

Novell voegde geen enkele ondersteuning voor gedistribueerde bedrijfsoftwaresystemen toe: dus geen Javabeans, geen Bluefish of Eclips, niets om de softwareafdeling in uw bedrijf toe te laten programmeerwerk voor SLED10 te verrichten of om SLED10-desktopgebruikers een betere integratie in bestaande bedrijfsapplicaties te kunnen bieden. Dat vinden we een gemis.

Xgl

De meest spectaculaire nieuwigheid is natuurlijk de Xgl-uitbreiding van de desktop, als uw grafische kaart daarvoor geschikt is. Naast de erg leuke animaties van allerlei schermbewerkingen, zoals verslepen, worden de verschillende virtuele desktops of desktoppanelen waartussen u heen en weer kunt schakelen voorgesteld in een driedimensionale ruimte als een kubus die u ziet ronddraaien totdat de zijde met het door u gekozen desktoppaneel zichtbaar wordt.

Het verrast ons eerlijk gezegd dat Novell besloot Xgl toe te voegen in een bedrijfsdesktop en het ook nog standaard te activeren. Xgl staat qua ontwikkeling namelijk nog redelijk in de kinderschoenen en staat niet bepaald bekend om van zijn stabiliteit. Bovendien werkt het ook niet of slechts mits veel moeite met alleen vrij bekende grafische chipsets.

Patchbeheer

Suse Linux gebruikt als installatieprocedure nog steeds een sterk gewijzigde Autoyast. De gebruikersinterface bleef behouden maar intern werd alles herschreven. De nieuwe versie van Yast blijkt flink wat langzamer dan de vorige, maar de extra functionaliteit vond Novell belangrijker dan de werksnelheid.

Novells Zenworks Patch Manager werd met Yast geïntegreerd en wordt gebruikt voor de distributie van updates en patches. Bedrijven kunnen een zwm-server draaien en software-, update- en patchdistributies zo centraal beheren.

Conclusie

Het voordeel van SLED10 is dat de gebruikerservaring sterk die van Windows benadert, terwijl binnenin toch het veel veiligere en stabielere Linux draait. Dit zou de implementatie van Linux op de desktop in het bedrijfsleven moeten vereenvoudigen, omdat er minder opleiding zal nodig zijn om gebruikers vertrouwd te maken met het nieuwe besturingssysteem.

Nadeel van al dit fraais is dat SLED10 nogal een beslag legt op de systeembronnen. Een snelle pc is dan ook nodig om deze Linux te draaien; daarin verschilt SLED10 helaas niet van Windows XP of Vista.