• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Vrijgeven virtualisatiebestandsformaat MS is schijnvertoning

Started by Wimpie, November 03, 2006, 08:23:02 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wimpie

Het vrijgeven van zijn bestandsformaat voor virtuele harde schijven door Microsoft is een schijnvertoning. Dat stelt althans virtualisatieconcurrent Vmware.

Volgens Dan Chu, hoofd van Vmware's ontwikkelingsafdeling, vervangt Microsoft alleen de licentie op het formaat door een nieuwe licentie op het gebruik ervan. Zo zou de osp-licentie (open specification promise) waaronder Microsoft het vhd-formaat (virtual hard disk) voortaan uitbrengt, restricties kennen in het gebruik van de techniek. Volgens Chu mag het vhd-formaat bijvoorbeeld alleen worden gebruikt in combinatie met Virtual Server en Virtual PC van Microsoft zelf.

"Wanneer Microsoft blijft vasthouden aan het beperken van de software binnen een vhd zodat deze alleen op Microsoft-producten kan worden gebruikt, zal er geen echte openheid en interoperabiliteit zijn voor virtuele harde schijven. We hopen dat Microsoft laat zien echt toegewijd te zijn aan een open implementatie van vhd's." Vmware heeft zelf ruim een jaar geleden het eigen vmdk-bestandsformaat voor virtualisatie vrijgegeven. Sindsdien zijn volgens Chu meer dan 300 toepassingen voor dit formaat ontwikkeld, zoals databases, crm-pakketten en ook firewalls. "Deze zijn vrij toepasbaar door iedereen, ongeacht de verder gebruikte techniek."

Bron: WebWereld