• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Nieuwe Ubuntu-versie moet 5 jaar meegaan

Started by arjanhs, April 27, 2012, 07:24:46 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Van Linux-distributie Ubuntu is vandaag versie 12.04 vrijgegeven. Dit is een zogeheten LTS release die de komende vijf jaar support geniet.Ubuntu is een uitvoering van Linux die is ontworpen met oog op de hardware voor eindgebruikers, wat naast desktop-pc's ook laptops en tablets omvat. Daarnaast is er ook een serveruitvoering. De nieuwe versie 12.04 is weer een versie die Long Term Support krijgt: dit komt vanaf deze versie neer op vijf jaar ondersteuning voor zowel de desktop- als de servervariant. Voorheen kregen Ubuntu LTS-desktops drie jaar en servers vijf jaar.
Nederlandse mirror

Een standaard release van Ubuntu is 'houdbaar' voor anderhalf jaar; het krijgt daarna geen patches meer, omdat een nieuwe versie het dan heeft overgenomen. Door de langere onderhoudsperiode voor een LTS-release ziet zo'n versie meestal meer updates dan een 'gewone' Ubuntu-versie. Het uitkomen van 12.04 heeft gelijk al voor een storing gezorgd op de hoofdsite Ubuntu.com, waar de downloadpagina een Drupal-foutmelding geeft.

De Nederlandse hoster BIT heeft een officiële mirror opgezet voor Nederland. Die lokale kopie, voor nieuwe installaties en voor upgrades, is nog wel gewoon te bereiken. Daarnaast draait BIT ook een mirror voor de rest van de wereld maar dan wel voor bezoekers die IPv6 gebruiken. Bij de vorige Ubuntu LTS, twee jaar geleden, kwam 3 procent van de downloaders via IPv6 binnen. BIT verwacht nu 9 procent.

Voor de mirror is een speciale, tijdelijke serveropstelling gebouwd. Dit zogeheten TURP (Tijdelijk Ubuntu Release Platform) bestaat uit 15 servers, geleend van leveranciers Fujitsu en CFL. Vóór die machines staan loadbalancers van A10 Networks, met geavanceerde caching-opties. Dit geheel moet het downloadrecord verbreken dat de vorige keer is behaald: 3,12 Gigabit per seconde. Naast de iso's van het besturingssysteem wordt de nieuwe Ubuntu-versie ook via torrents verspreid.