• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

M7 Group S.A. wil Waalse en Vlaamse zenders wederzijds toegankelijk maken

Started by arjanhs, December 21, 2011, 07:39:36 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

In het blad Footprint meldt CTO Kees Färber van de M7 Group S.A. dat de komst van de Waalse tv-zenders naar Astra alles te maken heeft met het kunnen wederzijds toegankelijk kunnen maken van de Waalse en Vlaamse zenders voor kijkers uit die betreffende Belgische gebieden.Recent verschenen op de Astra op 19,2 oost de zenders RTBF La Une, RTBF La Deux evenals RTL TVi, Club RTL, Plug RTL en vanaf begin volgend jaar ook RTBF La Trois. De distributie via Hotbird zal in januari 2012 stopgezet worden. M7 Group S.A. wilde recent nog niet bevestigen óf de RTBF TV zenders (en eventueel ook de Waalse RTL zenders) beschikbaar zouden kunnen komen via de kaartjes van TV Vlaanderen. Daar was volgens M7 Group S.A. nog niets over besloten. En ongetwijfeld moeten er met de desbetreffende omroepen ook eerst overeenkomsten worden onderhandeld voor zoiets zou kunnen maar Kees Färber, Chief Technical Officer bij de M7 Group S.A. is er in Astra Footprint glashelder over wat een belangrijk motief is geweest om Eutelsat te verlaten:

"Het past heel erg bij de actuele situatie in België: Vlamingen die in Wallonië wonen en omgekeerd willen gewoon elkaars Televisieaanbod kunnen zien.  Formeel is dat nu niet mogelijk. Een Vlaming  in Wallonië kan alleen het TéléSAT aanbod ontvangen, dus is het verstandiger alles op één satellietpositie onder te brengen, 19,2 Oost, zodat voor iedereen alles te zien is."

Färber voegt eraan toe dat iedere kijker in België een moderne ontvanger en dubbele LNB heeft 'dus het is straks alleen een kwestie de automatische zenderlijstfunctie te gebruiken. Een ándere belangrijke reden om naar Astra te gaan met TéléSAT is dat de RTBF en RTL in België al een HD-variant hebben die 'M7 op termijn natuurlijk ook graag wil gaan aanbieden'. En daarvoor is ook op Astra meer ruimte want het Eutelsat platform op 13 oost is tamelijk vol. Bij Astra zijn er volgens Färber meer mogelijkheden de komende jaren door te groeien.

Daarmee geeft Färber eigenlijk al aan dat het een uitgemaakte zaak is dat in ieder geval de RTBF zenders ook via TV VLAANDEREN te ontvangen zullen zijn, 'ergens in 2012'.  Omgekeerd was er overigens al wel voor TéléSAT kijkers een 'optie TV VLaanderen', daarin kan men nu de SD-varianten van Nederland 1,2,3, VRT 1, VRT Ketnet-Canvas, 2be, VT4, Vijf TV en o.a. VTM al bekijken. Overigens is er momenteel dus nog géén officiële bevestiging wanneer de RTBF-zenders dan wel voor TV VLAANDEREN abonnees te zien zullen zijn. Laat staan dat de RTBF, want die mogelijkheid ligt nu in technische zin ook voor het oprapen, beschikbaar zou komen voor Nederlandse kijkers in één van de pakketten van CanalDigitaal.

In Nederland worden Waalse zenders, behoudens Caiway dat in haar beperkte verzorgingsgebied La Une en La Deux doorgeeft, nergens meer doorgegen, Ziggo verwijderde als laatste alle RTBF signalen vorig jaar van haar kabelnetten uit het digitaal aanbod en uit het analoog aanbod in Limburg en West-Brabant evenals het Zeeuwse Delta kabel dat deed. In België zelf geven Belgacom en Telenet, de grootste aanbieders van Televisie, via hun basisaanbod overal La Une, La Deux en RTL TVi door. In Wallonië zijn via de kabelaanbieders overigens ook veel Nederlandstalige zenders te zien en de stap om meer tussen TéléSAT en TV VLAANDEREN te willen uitwisselen is dan ook niet zo vreemd.