• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Desktopvirtualisatie wordt steeds eenvoudiger

Started by arjanhs, June 01, 2011, 01:33:47 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Met de overname van Kaviza, een producent van eenvoudige desktopvirtualisatie, koopt Citrix virtualisatie voor kleinere bedrijven. Maar over de hele linie wordt desktopvirtualisatie aantrekkelijker.

Nog niet zo lang geleden was desktopvirtualisatie exclusief het terrein van de grote ondernemingen. De virtuele omgevingen in de datacenters hadden stevige servertechnologieën en uitgebreide opslagmogelijkheden nodig om de desktops van de eindgebruikers over het bedrijfsnetwerk te draaien.
Vereenvoudingen desktopvirtualisatie

Het paradepaardje van Kaviza – de VDI-in-a-Box technologie – is juist ontwikkeld om de invoering van desktopvirtualisatie te vereenvoudigen. Gebruikers kunnen een virtuele desktop draaien vanaf elke standaard op x86 gebaseerde server, zo zeggen medewerkers van het overgenomen bedrijf. Het softwarepakket is zo ontwikkeld dat het kan worden geïnstalleerd, onderhouden en ondersteund door het desktop IT-personeel, dus zonder inmenging van meer gespecialiseerd IT-personeel. Met de technologie kunnen bedrijven zelf hun hypervisor kiezen, zoals de XenServer van Citrix, of van concurrenten als VMware ESX en Microsoft Hyper-V. Natuurlijk kun je verwachten dat Kaviza na de overname vooral wordt afgestemd op de spullen van de nieuwe eigenaar.

In een gesprek over de overname van Kaviza zei Tom Flink van Citrix: "We zijn weinig bezig geweest met de ontwikkeling van een speciaal product voor het mkb. Maar dat gaat nu veranderen, aangezien er steeds meer mogelijkheden zijn om desktopvirtualisatie toe te passen binnen kleinere organisaties."
Waarom overstappen op VDI?

Een van de redenen waarom kleinere bedrijven de overstap naar desktopvirtualisatie overwegen, is de trend van 'bring your own device', waarbij werknemers hun eigen spullen gebruiken op het werk. Organisaties staan dat steeds vaker toe, ook al gebeurt dat soms onder druk van de eindgebruikers. Die willen namelijk werken met hun favoriete apparatuur.

Met de technologieën Receiver van Citrix of VMware's View kunnen bedrijven alle zakelijke toepassingen beschikbaar maken op de eigen apparaten van de eindgebruikers, terwijl alle data veilig onder centraal beheer blijft. Beide leveranciers bieden versies van hun virtuele desktopsoftware aan voor een breed scala aan smartphones, tablets en andere apparaten, zodat reislustige medewerkers onderweg hun vertrouwde apparaat kunnen gebruiken. Sinds vorig jaar is het mogelijk een Windows 7 desktop te draaien op de iPad, wat in zakelijke kringen werd gezien als een van de killer apps van deze tablet.

De virtualisatietechnologie is een heel eind gekomen, en het gaat al lang niet meer zo klungelig als een tijd geleden. Grote leveranciers van desktopvirtualisatie - Citrix en Vmware - maken het nu mogelijk om vanaf gehoste desktops zonder haperen hd-films en andere zware multimediatoepassingen te draaien op heel veel verschillende apparaten.
Binnen het bedrijf of in de wolken?

Zoals met de meeste IT-vraagstukken, zullen mkb'ers moeten kiezen hoe zij virtuele desktops willen inzetten. Citrix en Kaviza bieden een redelijk traditioneel 'on-premise'-model voor desktopvirtualisatie, maar er zijn steeds meer mogelijkheden voor cloudtoepassingen op dit gebied. Tijdens dezelfde Synergy-bijeenkomst waar de overname werd bekendgemaakt, heeft hostingbedrijf Rackspace plannen aangekondigd voor een eenvoudige manier van desktopvirtualisatie via gehoste virtuele desktops van Citrix.

Binnen veel bedrijven is het overgaan op de cloud een individuele, zelfs persoonlijke keuze. Je moet denken aan zaken als kosten, schaalbaarheid, beschikbaarheid en de veiligheid als je kiest voor de cloud. Maar daarnaast moet je in de gaten houden welke behoeftes en werkpatronen er binnen je organisatie bestaan. Als je bijvoorbeeld VDI wilt inzetten om je eindgebruikers toegang wilt geven tot hun desktops als ze het kantoor verlaten, dan kan een hosting-oplossing van grotere waarde zijn dan 'on-premise'. Bij organisaties in gevoelige sectoren als de gezondheidszorg of financiële dienstverleners worden uiteraard weer andere keuzes gemaakt.

Er bestaan zelfs oplossingen die de grenzen van on-premise en cloud overstijgen. Eerder dit jaar presenteerde IBM zijn Virtual Desktop for Smart Business-oplossing, die zowel kan worden gehost door een van de partners van Big Blue, maar die ook kan worden gedraaid op de hardware van de klant.