• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Verlies marktaandeel voor satelliet en CanalDigitaal

Started by arjanhs, May 31, 2011, 09:12:15 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Het marktaandeel van digitale televisieaansluitingen voor satelliet als uitzendplatform en CanalDigitaal als digitale televisieaanbieder is in het eerste kwartaal gedaald. Een lager marktaandeel wil overigens niet direct inhouden dat er minder mensen naar satelliettelevisie kijken of dat het aantal abonnees bij CanalDigitaal minder is geworden.Bij een hoger aantal digitale televisieaansluitingen kan zelfs een minder marktaandeel nog tot hogere abonneecijfers leiden. Wel kan dan gezegd worden dat de betreffende televisieaanbieder niet optimaal gebruik heeft gemaakt van het groeiend aantal digitale televisieaansluitingen. Als we kijken naar satelliet als uitzendplatform wordt een goed vergelijk nog moeilijker. In Nederland lijkt het aantal huishoudens dat naar satelliet kijkt zelfs te groeien. Alleen wordt er steeds vaker van de schotelantenne gebruik gemaakt om naar ongecodeerde televisie- en radiozenders te kijken en luisteren. Hiervoor is geen abonnement bij een televisieaanbieder nodig. De verwachting is dat satellietkijkers die voor betaalde televisiediensten – om welke reden dan ook – schotelantenne niet meer gebruiken dit wel blijven doen voor de ontvangst van de vele ongecodeerde buitenlandse televisiekanalen en het steeds groter worden aanbod van ongecodeerd HD-kanalen.

Uit het rapport Dutch Television Subscribers Q1 2011 van het Nederlandse onderzoekbureau Telecompaper blijkt dat het marktaandeel van satelliet als uitzendplatform bij digitale televisieaansluitingen in Nederland in het afgelopen kwartaal naar 15,3 procent is gezakt. In de twee voorafgaande kwartalen daalde dit aantal ook. In het derde kwartaal 2010 had satelliet in het Telecompaper-onderzoek nog een marktaandeel van 18,2 procent. Dit daalde in het vierde kwartaal naar 17,3 procent. Als we kijken naar het marktaandeel van CanalDigitaal ten opzichte van andere digitale televisieaanbieders dan zien we dat dit in het eerste kwartaal 2011 naar 14,0 procent is gezakt. Aan het einde van het vierde kwartaal 2010 bedroeg dit marktaandeel nog 15,1 procent. Telecompaper moet voor deze cijfers van een schatting zijn uitgegaan omdat M7 Group S.A - de eigenaar van CanalDigitaal - abonneecijfers van haar televisieaanbieders niet openbaar maakt.

De meeste digitale televisies zijn in Nederland op het kabelnetwerk van een kabelbedrijf aangesloten. Kabelexploitant Ziggo blijft met grote voorsprong op KPN nog steeds de grootste digitale televisieaanbieder van Nederland. UPC is derde. CanalDigitaal volgt op een vierde plaats. In totaal heeft Nederland 70 procent televisieaansluitingen die primair van digitale televisie gebruik maken.

ahendriks

Je hebt grote leugens, je hebt kleine leugens en je hebt statistiek.
Grt,
Alex

arjanhs

Quote from: ahendriks on May 31, 2011, 03:30:47 PM
Je hebt grote leugens, je hebt kleine leugens en je hebt statistiek.

Het gaat met name over groei in het digitale televisie kijken, daarnaast wordt er ook nog veel analoge content aangeboden, geeft natuurlijk een vertekend beeld. Maar niet al te veel aandacht aan besteden. CD heeft nog steeds het grootste aanbod HD kanalen, digitaal is het al jaren voor 100%.