• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

3 gevallen van succesvolle open source-virtualisatie

Started by arjanhs, December 08, 2009, 12:26:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Zonder twijfel is virtualisatie een van de grootste trends van de afgelopen twee jaar te noemen. Open source hangt al veel langer aan de ict-voelspriet. Een gouden combinatie wellicht?



Dat is wat ict-afdelingen lijken te denken, en steeds vaker wordt open source software ingezet voor gevirtualiseerde omgevingen. Niet alleen vanwege de kostenbesparingen, maar ook omdat je de software kunt vormen naar je eigen specifieke wensen.

Vraag het maar aan Stan Yazhemsky, een ict-manager voor een Canadese juridische hulpverlener (Leagal Aid Ontario, LAO) die Citrix XenServer draait. De open API's van XenServer geeft zijn ploeg van Linux-engineers meer toegang en controle over verschillende functies, vooral de security.

LAO is een non-profit corporatie die juridisch advies geeft aan mensen met een laag inkomen. De organisatie heeft drie datacentra staan, met 239 Windowsservers en 68 Linuxservers. Daarvan draait 95 procent XenServer.

Security is daar van levensbelang, vanwege de 154 TB aan gevoelige cliëntgegevens die LAO in huis heeft. Omdat XenServer open source is, hebben de beheerders aldaar hun tools stevig kunnen embedden in de omgeving zelf. "Als er een aanval op het systeem komt, dan is het een kwestie van een script dat domweg de VM uitschakelt, terwijl tegelijkertijd een identieke wordt aangemaakt. Dat kan met een closed source-oplossing helemaal niet", zegt Yazemsky.
Speler

Toch blijft open source maar een kleine speler in de markt, al verwachten experts dat het gebruik zal toenemen. "Open source heeft nu een marktaandeel van minder dan 5 procent, maar dat kan tegen 2012 verdubbeld zijn", zegt Alan Dayley van analistenbureau Gartner. Hypervisors als KVM en Xen beginnen de techniek van VMware en Microsoft volgens Dayley te benaderen.

De verwachting blijft vooralsnog dat open source hypervisors nooit echt een grote hap kunnen nemen uit de combinatie VMware/Microsoft, denkt Phillip Dawson van Gartner. Zijn collega Gary Chen van IDC noemt dat jammer, omdat open source veel te bieden heeft. "Veel mensen weten niet dat XenServer 5.5 echt heel goed is geworden."
Oracle VM

Het gewicht zal uiteindelijk van twee bronnen moeten komen: van de cloudproviders, die veel met specifieke gevormde virtualisatiesoftware werken, en van Oracle, dat afgelopen zomer de technologie van Virtual Iron heeft overgenomen.



Dat is vooral interessant voor bestaande Oracle-klanten, en wellicht ook voor beheerders die nu Sun draaien in hun omgeving. De Universiteit van Massachusetts (UMass) is een voorbeeld van een Oracle-omgeving die sinds een jaartje ook Oracle VM draait. De instelling standaardiseerde voor een nieuw datacentrum met betere disaster recovery op Xen met Oracle VM en Oracle Unbreakable Linux. "Het was een logische keuze, omdat we heel veel Oracle-applicaties draaien", zegt CTO Michael Poole van UMass. Volgens hem zijn de prestatiewinsten aanzienlijk, net als de kostenbesparingen. Komende zomer brengt de universiteit het aantal fysieke servers terug van vijfhonderd naar driehonderd, en zal de volledige VMware-omgeving omgezet zijn naar Oracle VM.

Het grootste succes bij de universiteit is geboekt met het BlackBoard Vista-systeem, een communicatieplatform voor de 63.000 studenten en hun docenten. Voorheen draaide het op veertig Solaris-servers, maar nu is de applicatie teruggebracht naar vijf fysieke servers, terwijl de prestaties zijn verviervoudigd.
Achtergrond

Maar open source virtualisatieplatformen vereisen wel dat je mensen in huis bent met de juiste Linux/Unix-achtergrond, aldus Richard Cote, systeemarchitect en technisch hoofd van UMass. "Als we hier een klein bedrijfje hadden met beheerders die in hun carrière alleen met Windows hebben gewerkt, dan zouden we waarschijnlijk VMware of Hyper-V hebben gebruikt." Heb je de kennis wel, dan is Xen een serieuze optie.

Ook bedrijven die al VMware/Hyper-V draaien, kunnen een plekje vinden. Interactive One is een divisie van een New Yorks radiostation en heeft zijn omgeving in tweeën gesplitst. De kantooromgeving draait op VMware voor Exchange, SharePoint en Windows File Server. Aan de webkant draait Oracle VM.

"VMware ging ons te ver, omdat deze dozen niet bedrijfskritisch zijn met een single point of failure", legt hoofd techniek Nicholas Tang van Interactive One uit. "We doen dus niet veel aan clustering en automatische failover."

"VMware doet het niet beter dan Xen als je snel een virtuele omgeving wilt opzetten en hulpbronnen snel wilt overschakelen van het ene systeem naar het andere. Het kost daarnaast drie keer zoveel als Oracle VM, dus het was het niet waard."

Sindsdien kon Tang 60 servers weghalen. Hij gebruikt open source-tools als Cobbler voor netwerkinstallatie en cfengine voor configuratiebeheer, om zo meer functionaliteit in de omgeving te bouwen.