• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Wat houdt DiSEqC precies in?

Started by arjanhs, January 25, 2007, 09:51:18 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Het is niet makkelijk om eenvoudige, maar toch goede en volledige informatie te vinden over DiSEqC™. Omdat ik die informatie toch wilde hebben om te begrijpen waar ik rekening mee moet houden bij de opzet van een satelliet ontvang installatie, heb ik daarom zelf maar zo lang gezocht totdat ik begreep hoe het in elkaar steekt. Mischien dat anderen er ook wat aan hebben.

DiSEqC™ is een afkorting van Digital Satellite Equipment Control. De afkorting is een geregistreerd handelsmerk dat toebehoord aan de Eutelsat Organisatie. Van hun web site kun je dus ook alle technische informatie over DiSEqC™ downloaden in de vorm van pdf documenten.

Ik heb mij voor dit verhaal voornamelijk gebaseerd op twee documenten, de "Bus Functional Specification version 4.2", en "Update Recommendation for Implementation version 2.1". Dit laatste document bevat in Annex A een aantal heel duidelijke tekeningen die wel handig kunnen zijn voor een goed begrip.

DiSEqC™ is een bus protocol. Heel simpel gesteld is een bus een stukje snoer waarop alle apparaten parallel zijn aangesloten. Ieder apparaat 'hoort' alle commando's die over de bus gaan. Bij een eenvoudige installatie van een receiver, een 2-voudige switch en twee LNB's bestaat de bus uit de receiver, de switch en de ingeschakelde LNB. Ieder apparaat reageert alleen op commando's die (ook) voor hem bestemd zijn. Je vindt de lijst van mogelijke commando's en tot welke DiSEqC™ versie ze behoren in tabel 8.3 van de "Bus Functional Specification".

Verder is DiSEqC™ een master / slave protocol. De receiver is de master, alle overige apparatuur behoort tot de categorie slaves. Tot zover de theorie .

De DiSEqC™ versies vallen uiteen in twee hoofdgroepen, te weten:

DiSEqC™ 1.x : één-weg verkeer, dus een master kan alleen maar commando's zenden, en een slave kan alleen maar commando's ontvangen.

DiSEqC™ 2.x : twee-weg verkeer, dus een master kan commando's zenden en statussen ontvangen, en een slave kan commando's ontvangen en statusssen zenden. Ik ken geen DiSEqC™ masters (dus receivers), maar er is wel veel DiSEqC™ 2.x slave apparatuur op de markt, b.v. switches. DiSEqC™ 1.x receivers kunnen dus prima overweg met DiSEqC™ 2.x slaves.

Daarnaast kent iedere DiSEqC™ variant verplichte opties, aanbevolen opties, en wenselijke opties. Dat wil zeggen dat twee receivers die beide bijvoorbeeld DiSEqC™ 1.1 ondersteunen, toch wel degelijk heel verschillende mogelijkheden kunnen hebben. Dat is om het makkelijk te houden waarschijnlijk.

We kennen momenteel de volgende DiSEqC™ varianten:

DiSEqC™ compatible : Een heel simpele variant die met behulp van zgn. tone-burst signalen een 2-voudige analoge schakelaar kan bedienen.

DiSEqC™ 1.0 : minimaal de mogelijkheid om een 4-voudige 'committed' switch aan te sturen. Een committed switch wordt gebruikt om er direct LNB's op aan te sluiten. Daarnaast biedt DiSEqC™ 1.0 nog een grote hoeveelheid opties, bijvoorbeeld om een LNB digitaal (!) naar horizontale of verticale polarisatie om te laten schakelen.

DiSEqC™ 2.0 : In principe gelijk aan DiSEqC™ 1.0, maar nu met de optie om status signalen terug te sturen van slave naar master.

DiSEqC™ 1.1 : Een uitbreiding op DiSEqC™ 1.0, door de mogelijkheid om minimaal één 4-voudige 'uncommitted' switch aan te sturen. Een uncommitted switch wordt geplaatst tussen de receiver en de committed switches. Op één 4-voudige uncommitted switch kun je dus vier 4-voudige committed switches aansluiten, wat resulteert in de mogelijkheid om 4 x 4 = 16 LNB's aan te sturen. Als niet verplichte 'expansion option' biedt DiSEqC™ 1.1 nog de mogelijkheid om twee extra niveaus van uncommitted switches aan te sturen. Je krijgt daarmee dan de mogelijkheid om (4 x 4 x 4) x 4 = 256 LNB's aan te sturen. Dat lijkt vooralsnog voldoende.

DiSEqC™ 2.1 : Weer gelijk aan de vorige versie, en opnieuw met de mogelijkheid van status terugmelding.

DiSEqC™ 1.2 : Deze versie voegt de mogelijkheid toe om een positioner aan te sturen voor draaibare schotels. Let op: DiSEqC™ 1.2 behoort een uitbreiding te zijn op DiSEqC™ 1.1 , echter het blijkt vaak voor te komen dat een receiver wel de DiSEqC™ 1.2 mogelijkheden heeft om een positioner aan te sturen, en toch niet DiSEqC™ 1.1 ondersteunt !

DiSEqC™ 2.2 : Gelijk aan DiSEqC™ 1.2 , maar met de mogelijkheid van status terugmelding.

DiSEqC™ 1.3 & 2.3 : Deze aanduidingen worden ten onrechte gebruikt voor receivers die USALS™ ondersteunen. USALS™ is een afkorting van Universal Satellite Automatic Location System, en is een geregistreerd handelsmerk van Stab. Het is een soort van rekenprogramma dat er voor zorgt dat een receiver heel makkelijk automatisch een positioner kan aansturen om een satelliet te vinden. USALS™ maakt daarbij gebruik van de mogelijkheden van DiSEqC™ 1.2 . Stab zelf wijst het gebruik van de aanduidingen DiSEqC™ 1.3 & 2.3 ten stelligste af, zoals te lezen op de web site van USALS™. Eutelsat meldt dit over het gebruik van de term DiSEqC™ 2.3 :

QuoteImportant Notice

Level "2.3" is NOT a DiSEqC™ level that has been standardised by Eutelsat. Other DiSEqC™ products may not work correctly with products using this protocol. Please contact the manufacturer of any equipment carrying the non-standard and unapproved DiSEqC 2.3 logo for clarification.

Eutelsat is now considering the best way to incorporate this new protocol (if possible) in to the DiSEqC™ standard to ensure compatibility with all other DiSEqC™ products on the markets.

DiSEqC™ 3.0 : Gelijk aan alle DiSEqC™ 2.x standaards, maar met de mogelijkheid om via extern via de bus de master aan te sturen.