• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Ziggo en CanalDigitaal gaan vanwege bandbreedte hybride

Started by arjanhs, July 04, 2016, 08:08:50 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Ziggo en CanalDigitaal zijn de eerste grotere Nederlandse aanbieders die traditionele uitzendtechniek met OTT bundelen. Deze hybride oplossing voorkomt een tekort aan bandbreedte bij het anbieden van meer zenders.

Ziggo begon enkele maanden geleden met de nieuwe hybride OTT constructie. Via eeh app voor de Horizon TV mediabox kunnen op dit moment meerdere Franse publieke tv-zenders in goede beeldkwaliteit – bij sommige zenders zelfs HD – bekeken worden. Het kabelbedrijf kondigde deze week aan dat in september een nieuwe app beschikbaar komt waarmee zes Italiaanse tv-zenders – waaronder RAI UNO – bekeken kunnen worden.

CanalDigitaal volgt met OTT
Hoewel satelliet waarop CanalDigitaal zenders aanbiedt, minder bandbreedte problemen kent, heeft deze aanbieder toch met bandbreedte problemen te maken. De satellieten waarop door eigenaar M7 Group zenders worden doorgegeven is eigendom van satellietbedrijf SES. M7 Group huurt bij SES bandbreedte in de vorm van transponders.De huur van transponders is een kostbare zaak, Te kostbaar voor een relatief kleine lokale speler als CanalDigitaal. Hierdoor is hybride een oplossing om het zenderaanbod maximaal te kunnen uitbreiden. CanalDigitaal gaat binnenkort de eerste zenders OTT aanbieden. In tegenstelling tot Ziggo gebruikt CanalDigitaal hiervoor geen apps maar gaat OTT aangeboden zenders gewoon in de zenderlijst en hoeft de abonnee geen extra handelingen uit te voeren.

Geen vrije keus hardware
OTT biedt dus vele extra mogelijkheden voorkabel- en satellietaanbieders en hun klanten, Het zenderaanbod kan hierdoor makkelijker uitgebreid worden. In principe ontstaat een krachtigere combinatie dan IPTV-only aanbieders omdat het beste van twee uitzendtechnieken gecombineerd worden. Daarbij gaat CanalDigitaal een veel betere gebruikerservaring dat Ziggo leveren. De reden hiervoor is dat CanalDigitaal traditioneel en OTT aangeboden zenders in een zenderlijst samenvoegt en de kijker hierdoor het minste last van de schakeling tussen beide uitzendtechnieken ondervindt. Toch kleeft er een groot nadeel aan hybride ontvangst. In verband met eisen van contentaanbieders en bescherming van content kan  hybride bekijken van zenders alleen door aanbieders met door hen in bruikleen geleverde tv-decoders aangeboden worden. Ziggo gebruikt hiervoor de Horizon TV mediabox en CanalDigitaal de onlangs door M7 Group gepresenteerde interactieve HD-satellietontvangers. Eigen keuze van hardware is bij OTT gebruik dus verleden tijd.