• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Eminent hdMedia-mediaspeler: vervanger van de htpc?

Started by arjanhs, June 02, 2009, 11:05:49 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun immer groeiende collectie beeld- en geluidsdragers naar de harde schijf te kopiëren en deze af te spelen met een daarvoor ingerichte htpc of een dedicated ('losse') mediaspeler.

Tot op heden is de htpc vaak favoriet, omdat deze door het installeren van de juiste software zo'n beetje alle soorten mediabestanden af kan spelen. Bovendien kan de htpc tijdens het afspelen ook worden gebruikt voor andere dingen, zoals websurfen, het binnenhalen van bestanden met bittorrent en het opnemen van tv met een ingebouwde tv-kaart. Het gemak waarmee dat gaat, verschilt nog wel eens: soms werkt de videokaart niet mee, een andere keer ligt een codec of driver dwars en de keer daarop blijkt de hardware niet krachtig genoeg. Ronduit een nadeel van de htpc is het energieverbruik, dat veel hoger ligt dan dat van een dedicated mediaspeler.

Losse mediaspelers zijn er al een tijdje, maar het heeft vrij lang geduurd voordat ze echt door wilden breken. Dat komt voornamelijk doordat het deze spelers lang aan bepaalde eigenschappen ontbroken heeft, bijvoorbeeld ondersteuning voor iso-bestanden en voor de Matroska-container (.mkv), en het kunnen weergeven van full hd.

Dat de populariteit van losse mediaspelers de laatste tijd sterk is gegroeid, is voor een groot deel te danken aan de nieuwe Networked Media Tank-moederborden, die rond de Sigma Designs SMP8635-chipset zijn gebouwd. Tot nu toe hebben zes fabrikanten een mediaspeler met deze chipset uitgebracht. Eminent doet sinds november ook een duit in het zakje met de EM7070 hdMedia.

Constructie en aansluitingen
Het review-exemplaar dat Tweakers.net ontving, was verpakt in een onbedrukte doos met daarin de speler, de afstandsbediening, de voeding, twee adapterkabels voor analoog beeld en geluid, een usb-a-a-kabel, een optische kabel voor digitaal geluid en een hdmi-kabel.

De al even witte speler heeft verdacht veel weg van een Mac Mini, maar de voorzijde is in plaats van een diskslot voorzien van twee usb-poorten, een kleine ventilator, drie status-leds voor respectievelijk het netwerk, de harde schijf en de voeding, en een ir-ontvanger. De ventilator is nodig omdat de harddisk en de decoder-hardware behoorlijk wat warmte produceren. De decoderchip is op de onderkant van het moederbord geplaatst en via een thermisch pad met de bodem van de behuizing verbonden. Eminent koos voor deze constructie om de harddisk vlak op de print te kunnen plaatsen, waardoor de behuizing compact heeft kunnen blijven.

De ontvangen speler was voorzien van een harde schijf van 250GB, die al was voorgeïnstalleerd en zelfs was voorzien van voorbeeldbestanden. Het apparaat ondersteunt sata-harde schijven tot 1,5TB. Nu lijkt 1,5TB - de grootste capaciteit waarmee sata-harde schijven momenteel geleverd kunnen worden - vrij veel, maar in de praktijk valt dat tegen. Wie bijvoorbeeld 100 dvd's naar de harde schijf kopieert, ziet al zo'n 500GB aan beschikbare ruimte verdwijnen.



De achterkant van de speler herbergt aansluitingen voor hdmi, optisch geluid, een usb-client-aansluiting, 100Mb-ethernet, 5V- en 12V-voeding, composiet, analoge audio en component. De aansluitingen voor analoog beeld en analoog audio worden via twee 6-polige mini-din-aansluitingen naar buiten gevoerd en met de bijgeleverde adapterkabeltjes aangesloten. Weliswaar werkt dit systeem met een wat ouderwets aandoende kleurcodering, maar een vergissing bij het aansluiten leidt niet tot een ramp: er komt gewoon geen beeld totdat de aansluitingen correct zijn. Digitale audio, hdmi, netwerk, usb en voeding hebben elk hun eigen standaard-aansluitingen. Liever hadden we gezien dat de analoge aansluitingen ook hun eigen reguliere aansluitingen zouden hebben gekregen, al was het maar om zelf de kabel te kunnen kiezen: de kabeltjes van de speler ogen bijzonder dun en breekbaar, en voelen aan alsof er alleen een standaard-afscherming zonder folie om de middenader zit. Het beeld via component is weliswaar uitstekend, maar een stoorbron kan zo toch gemakkelijk invloed op de beeldkwaliteit hebben, zeker bij composiet.



S-video is niet aanwezig, wat toch als een gemis aanvoelt. Het kwaliteitsverschil tussen composiet en component is behoorlijk groot, en wanneer er om wat voor reden dan ook geen hdmi of component kan worden aangesloten, dan verdient de betere beeldkwaliteit van s-video de voorkeur boven het 'alles mag'-signaal uit het klassieke gele stekkertje.

Door het compacte ontwerp zitten de diverse aansluitingen erg krap op elkaar, waardoor bijvoorbeeld een hdmi-dvi-adapter niet kan worden toegepast en de digitale audio bij voorkeur via de bijgeleverde optische kabel moet worden aangesloten. Deze bijgeleverde kabel heeft geen speciaal uitgevoerde plug en is als zodanig precies passend wanneer de hdmi-aansluiting met een normale hdmi-kabel voor beeld alleen gebruikt wordt.



De usb-connector op de achterkant is een client-aansluiting, die het mogelijk maakt de hdMedia als externe harde schijf te gebruiken. Uiteraard kunnen bestanden ook via de ethernet-aansluiting op de speler worden gezet, maar de 480Mbps-doorvoersnelheid van usb2 valt natuurlijk te prefereren boven de 100Mbps die ethernet biedt. De client-aansluiting is van het type A en dat is niet volgens de standaard. Eminent neemt een risico door niet op de behuizing zelf te vermelden dat deze aansluiting uitsluitend voor clientverbindingen kan worden gebruikt; dat staat alleen in de handleiding. Was dit een type B-aansluiting geweest, dan had er geen misverstand over kunnen ontstaan. Eminent meldt Tweakers.net desgevraagd dat de aansluiting in een volgende revisie van het moederbord alsnog vervangen wordt door een usb-aansluiting van het B-type. Het probleem zit 'm namelijk in de host-aansluitingen op de voorkant. Deze zijn uiteraard ook type A, maar deze mogen in geen geval worden gebruikt om de speler op de pc aan te sluiten om de speler als externe harde schijf te gebruiken. Gebeurt dat toch, dan ontstaat kortsluiting en is met een beetje pech de speler stuk..

De binnenkant en de bediening
De speler draait op een Linux-distributie met een front-end dat met de bijgeleverde afstandsbediening volledig navigeerbaar is. De interne schijf is volgens de ext3-indeling geformatteerd. Het besturingssysteem kan lezen van en schrijven naar schijven die zijn geformatteerd volgens ext2, ext3, fat16 of fat32. Ook ntfs-geformatteerde schijven worden herkend, maar hiervan kan alleen worden gelezen.



Het apparaat heeft ongeveer anderhalve minuut nodig om op te starten. Het kijkt dan naar wat er beschikbaar is en zal, wanneer mogelijk, de laatstgekozen bron selecteren en die, als dat kan, af gaan spelen. De gebruiker kan vervolgens kiezen tussen het afspelen van video, muziek, foto's of andere mediabestanden. Hier wordt al snel duidelijk dat de speler alleen kijkt naar extensies: de mappen met geluidsbestanden en foto's worden ook in de videolijst weergegeven, al zal de speler bij het selecteren van zo'n map geen bestanden weergeven.

Bediening
De bediening is intuïtief, duidelijk ontworpen op gebruiksgemak en gaat als vanzelf met de navigatietoetsen in het midden van de afstandsbediening. De interface is erg herkenbaar voor wie wel eens met een speler op basis van dezelfde chipset heeft gespeeld; deze is namelijk gelijk aan de standaard NMT-interface, die bijvoorbeeld ook in de Popcornhour te vinden is.



De afstandsbediening ligt goed in de hand en voelt aan als een degelijk en comfortabel bedieningsapparaat. De functionaliteit is precies dezelfde als die van de andere NMT-gebaseerde apparaten, met heel veel knopjes. Voor de eigenaren van een Harmony: Logitech heeft inmiddels ondersteuning voor de Popcornhour ingebouwd en waarschijnlijk kan de hdMedia hier dan ook probleemloos mee worden bediend. De toetsen zijn gemaakt van fosforescerend siliconenrubber, dat een korte tijd licht blijft geven nadat het omgevingslicht uit is gegaan. Glow in the dark is aardig, maar een led-backlight zou toch handiger zijn.

De meeste knoppen spreken voor zich, maar enkele krijgen hun functie al naar gelang het type media dat afgespeeld wordt. Bijvoorbeeld, bij het afspelen van een normaal mediabestand verruilt de zoom-knop zijn zoom-functie voor een functie die de gebruiker door de verschillende beeldverhoudingen laat bladeren. Een dvd zoomt wel zoals verwacht. Een ander voorbeeld: de knop voor de selectie van ondertitelingen en geluidssporen zorgt bij het spelen van een dvd voor de selectie van de volgende taal, terwijl dezelfde knop bij het afspelen van een .mkv-bestand de keuze geeft tussen kleur, lettertype et cetera, waarvan de waarden vervolgens via de navigatietoetsen gekozen moeten worden.

De infoknop is erg nuttig en laat tijdens video bij één keer drukken de verstreken en de totale speelduur zien. Een tweede druk geeft informatie over het bestand dat op dat moment wordt afgespeeld, zoals het bestandstype en de resolutie, en laat zien wat het outputsignaal is. De informatie over de datastroom beperkt zich helaas tot het weergeven van de codering. Overigens wordt de ondertiteling tijdens het weergeven van de informatie niet getoond.

De Page up- en Page down-knoppen werken tijdens het spelen als volumeregeling, ook met digitale output. Dat is handig voor wie met een losse dac werkt of geen van afstand bedienbare regeling op de versterker heeft, maar deze functie zal in een doorsnee thuistheater ongebruikt blijven. Bij het selecteren van bestanden werken de Page up- en Page down-knoppen als bladerknoppen.



Het menu en de instellingen
Menu
Het apparaat ondersteunt de Nederlandse taal, maar de vertalingen zijn soms iets te letterlijk: 'home' wordt 'thuis', 'items' wordt 'dingen', wie iets niet wil kan dat 'onselecteren' en torrents zijn na het downloaden aan het 'zaaien'. Het startscherm is gedeeld en bevat aan de rechterzijde vier grote knoppen voor het afspelen van respectievelijk video's, muziek, afbeeldingen en bestanden. De laatste optie laat alle bestanden zien, dus ook niet-mediabestanden. Links in het scherm staat de naam van de gekozen bron, met daaronder drie koppelingen naar bronkeuze, webtoepassingen en instellingen. Keuzes worden meestal snel doorgevoerd; een soort zandlopertje verschijnt wanneer de keuze is gemaakt maar het apparaat nog bezig is deze door te voeren.

Instellingen
De hdMedia is multifunctioneel en heeft een scala aan instellingen, waardoor zo'n beetje alles aan de wens van de gebruiker aan te passen is, inclusief enkele beveiligingsvoorzieningen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat de gebruiker per abuis het beeld buiten het bereik van de tv of projector in zou stellen, waardoor deze op zwart zou gaan, is het ook mogelijk om vanaf de afstandsbediening direct een bepaald beeldformaat in te stellen. Verder zal het apparaat bij de eerste start niet meteen als server werken. Die functionaliteit zit er wel in: een upnp- en een myihome-server zijn standaard ingebouwd.

Enkele zaken zijn zelfs erg specifiek in te stellen. Zo kan de gebruiker voor dts-, ac3-, aac- en wmv-audio afzonderlijk kiezen voor een bitstream- dan wel een pcm-output. Hoewel het apparaat zich dus uitgebreid laat instellen, is het niet mogelijk de instellingen tijdens het spelen aan te passen. Dit is op zich wel begrijpelijk, maar omdat de speler geen resume-functie heeft, is het zaak om de juiste instellingen te doen voordat het betreffende bestand wordt afgespeeld. Wel maakt het apparaat handig gebruik van de cijferknoppen: een druk op de '2' bijvoorbeeld laat de speler tijdens het afspelen direct naar 20 procent van de speelduur springen. Met de Time Seek-knop en de cijfertoetsen kan de gebruiker tot op de seconde nauwkeurig naar een bepaald moment in de film gaan. Dit werkt erg goed: ik ervaar het ontbreken van een dergelijke functie op mijn reguliere dvd-speler nu al als een gemis.





Film spelen
Afspelen
De speler is getest op twee verschillende installaties: op een installatie die bestaat uit een Panasonic PT-AX100E hd ready projector, een h/k AVR-4500-receiver met Philips motional feedback-luidsprekers als front links/rechts, een Mission 70c3-center en Jamo monitor series als surround, en op een installatie die opgebouwd uit een Sanyo PLV-Z2000 full hd-projector en een Pioneer VSX-AX3-receiver met Infinity Omega luidsprekers. De projectiediagonaal is in beide installaties ongeveer 2,40m op een kijkafstand van 3,5m, wat alles bijzonder duidelijk laat zien.

De hdMedia heeft geen enkel probleem met het afspelen en doet 1080p met dts ogenschijnlijk met twee vingers in de neus. Het geluid is uitstekend. Het is een genot om zonder gedoe met afspeelsoftware, codecs, drivers en dergelijke gewoon je mediabestandjes af te kunnen spelen. Op de harde schijf had Eminent al een verzameling mediabestanden geplaatst, maar helaas mankeerde aan vrijwel elk meegeleverd bestand wel iets, zichtbaar op zowel de speler als een pc, zodat voor deze review eigen bestanden zijn gebruikt.

Indiana Jones 4 in 1080p met dts over usb gaat op een gegeven moment wat haperen, waarna de belevenissen van de avonturier enkele momenten later weer schokloos te volgen zijn. De oorzaak van de haperingen leek eerst in een onvolkomenheid van het mediabestand gezocht te moeten worden, maar navraag bij Eminent leerde dat er iets anders aan de hand is. Volgens Eminent kunnen mediabestanden het best vanaf de ingebouwde harde schijf worden afgespeeld, en inderdaad, zodra het 15GB grote bestand naar de speler was gekopieerd, speelde de film vlekkeloos. Een korte test met een Popcornhour A100 laat hetzelfde euvel zien op precies dezelfde passage. Ook nog even getest of de aangesloten usb-hub de boosdoener was, maar dit bleek niet het geval.

Vreemd genoeg draait de film moeiteloos op een pc vanaf dezelfde externe harde schijf, wat de vraag oproept of de mediaspeler wel buffert. Volgens Eminent heeft de speler bij een .mkv-bestand een constante datastroom nodig, en kan het gebeuren dat de usb-aansluiting even hapert. Vreemd is dan wel dat een 8GB groot .m2ts-bestand van de blu-ray editie van de documentaire Planet Earth over het - veel tragere - ethernet-netwerk vrijwel vlekkeloos speelt, en alleen in een rustige passage zonder aanwijsbare oorzaak dezelfde problemen vertoont.

Er bestaat een stukje software dat een normale pc als server voor NMT-apparaten laat werken. Daarmee is het mogelijk mediabestanden vanaf de eigen pc naar de hdMedia te streamen. Het voordeel ervan is dat de server onmiddellijk in de bronkeuze van de hdMedia terug te vinden is. De video's, muziek en foto's worden gedeeld door de MyiHome-software, en de hdMedia speelt het allemaal zonder morren af. Het nadeel is wel dat de af te spelen bestanden zonodig eerst op de pc moeten worden gezet.

Dit, en de problemen die ontstaan bij het gebruik van een externe harde schijf op de speler zelf, maken de speler minder geschikt voor ad-hoc-vertoningen van bijvoorbeeld een vakantiefilm die door een bezoeker mee wordt gebracht. De software is ook aanwezig op de hdMedia zelf, zodat de gebruiker elders in zijn huis een tweede apparaat aan kan sluiten dat de bestanden van het eerste apparaat af kan spelen. Een grote harde schijf is dan zeker onontbeerlijk.

De output op 1080p is haarscherp. De donsveertjes van de uitvliegende eendenkuikens in Planet Earth en de haartjes op het gezicht van Irina Spalko in Indiana Jones 4 - de close-up-scène aan het begin - zijn duidelijk te zien en geven je het idee op de set te zijn. Alle materiaal wordt naar de outputresolutie geschaald, op of neer. Het beschikbare sd-materiaal wordt zodoende ook opgeschaald naar de outputresolutie, en dat doet de speler heel behoorlijk. Het echte werk, een ongecomprimeerd m2ts-bestand van Ghost in the Shell 2: Innocence (vanaf blu-ray, Japanse regio A-uitgave), speelt uitstekend, en de true-hd-audio van het bestand wordt keurig doorgegeven en door de aangesloten tv herkend en afgespeeld.

Dvd's
De hdMedia en een via usb aangesloten dvd-speler begrijpen elkaar ook. De hdMedia checkt op regio door naar de drive te kijken: die stond ingesteld op Regio 1, dus een Nederlandse R2-schijf werd keurig geweigerd. Overigens worden dvd's in een dvd-drive zonder ingestelde regio allemaal geweigerd. De dvd van de serie Noir, die er bij wijze van test werd ingedaan, wordt zonder mankeren afgespeeld. Dit is vreemd, aangezien de handleiding vermeldt dat de speler geen ccs-decoder aan boord heeft en daarom geen beveiligde dvd's af kan spelen. Kennelijk hebben de uitgaven van Noir-uitgever ADV geen codering of is er iets anders aan de hand. Dat laatste lijkt bevestigd te worden door het niet kunnen afspelen van Read or Die (MangaDVD) en The China Syndrome (Columbia Pictures), terwijl de ADV-uitgave van Full Metal Panic probleemloos wordt afgespeeld. Voor het testen van de de-interlacing is de R1-uitgave van Noir overigens uitstekend proefmateriaal: bij beweging ontstaan zonder de-interlacer bij het pannen storende artefacten. Het de-interlacen doet de speler erg goed onder elk formaat, al moet het apparaat bij het afspelen van Noir erg hard werken om de inhoud goed weer te geven.

Een losse iso-image van een dvd speelt ook probleemloos, maar het kiezen tussen talen en ondertiteling gaat anders en vooral wat omslachtiger dan bij het afspelen van een .mkv-bestand. Volgens Eminent heeft dit te maken met de manier waarop de ondertiteling in het bestand is verwerkt, maar de vraag werpt zich toch op of daar niet omheen te programmeren is. Zogeheten video_ts-directories speelt de speler goed af, zij het dat om een of andere reden de ondertiteling niet uit te schakelen was.

Ook L5.1-bestanden laten zich zonder moeite afspelen. L5.1-bestanden bevatten vaak verkeerde referentieframes, waardoor het beeld bij veel afspeelsoftware bevriest terwijl het geluid doorloopt. Dit treedt op de pc alleen op bij hardwarematige versnelling; volledig softwarematig, bijvoorbeeld in Coreavc, spelen deze bestanden wel goed af. PS3-iso's worden wel in de bestandslijst getoond, maar niet afgespeeld. Dat onderstreept nog eens dat de speler in eerste instantie naar extensies kijkt, en dat pas later blijkt of hij het bestand daadwerkelijk af kan spelen.

Netwerkshares ziet de speler zonder problemen en hij speelt de daar gevonden bestanden prima af. Dollarshares - een $-teken toevoegen aan de sharenaam zorgt ervoor dat Windows-omgevingen de share negeren - worden echter niet gezien. Met een meegeleverde driver kan de speler onder Windows als externe usb-harde schijf worden gebruikt, ondanks de ext3-formattering van de interne harde schijf.

Spoelen gaat verrassend soepel. Geen overslaand of schokkerig beeld: het beeld beweegt gewoon sneller. Spoelen gaat op dubbele, viervoudige of achtvoudige snelheid. Bij spoelen op achtvoudige snelheid moet de speler wel even naar het juiste moment zoeken voordat hij door kan gaan met normaal spelen.







Muziek, foto's en het web
Muziek
De hdMedia speelt diverse formaten muziekbestanden moeiteloos en met goede kwaliteit.af. Bij het afspelen vanaf de harde schijf biedt de speler een aardigheidje: hij tovert de gebruiker een soort diashow van plaatjes voort; waarschijnlijk plaatjes die standaard in de gebruikte skin zitten. Nu past de rustgevende serie plaatjes op ons review-exemplaar, van een gerenderde zeebodem met vissen, zeesterren en koraal, uitstekend bij een nummer als A Song for XX van Ayumi Hamasaki, maar toch wat minder bij het gitarengeluid van AC/DC's Thunderstruck... Daarnaast zou het leuker zijn geweest als de speler de diashow eens wat zou afwisselen door op zoek te gaan naar beschikbare afbeeldingen op de server of zijn eigen harde schijf.

Bij het afspelen van een gewone cd, dat overigens automatisch begint als de schijf in de speler wordt gedaan, wordt een standaard-splashscreen getoond. Sommige cd's hebben een copy control-beveiliging, en bijvoorbeeld het album ID van de Japanse groep dream wordt alleen via een omweg in mijn pc geaccepteerd. De draagbare speler van een vriend raakte hopeloos in de war van de datatrack die voor de muziek staat. De hdMedia echter speelt het album zonder problemen af.

Voor het afspelen van een track drukt de gebruiker op Enter, terwijl een druk op Play zorgt voor het afspelen van de hele bestandsmap. De speler begint dan met de eerste track daarin. Bij het spelen van muziek voelt het ontbreken van een display op het apparaat wel als een gemis: om te navigeren is altijd een tv of projector nodig. De speler is ook niet in staat om twee video-uitgangen tegelijk aan te sturen. Een tweede uitgang zou van pas komen voor wie de beschikking heeft over een kleine monitor, die dan als navigatiebeeldscherm kan worden ingezet.

Foto's
Foto's bekijken werkt eenvoudig en voorspelbaar: selecteer de foto die je wil zien en hij verschijnt op het scherm. Kleine foto's staan in een oogwenk op het scherm, maar bij een 10megapixel-foto duurt het pakweg tien seconden voor deze volledig te zien is. Een druk op de Stop-knop brengt de gebruiker weer terug naar de lijst. Wie liever een diavoorstelling van de plaatjes in een bestandsmap heeft, drukt op de Play-knop. De hdMedia begint dan met de bovenste afbeelding in de bestandsmap - ook wanneer in die map een ander plaatje is geselecteerd. Dat laatste is niet handig, want wanneer bij een diavoorstelling halverwege de Stop-knop wordt ingedrukt, vergeet de speler bij welke foto hij op dat moment was. Bij het opnieuw starten van de diavoorstelling begint de speler dus weer vrolijk bij het bovenste plaatje in de bestandsmap. Het zou prettig zijn wanneer een firmware-update ervoor zou zorgen dat de diavoorstelling begint bij het geselecteerde plaatje. Vreemd genoeg lukte het bekijken van scans van strips om de een of andere reden niet of nauwelijks: de speler meldde bij haast elke afbeelding - .gif of .jpeg - dat deze niet getoond kan worden. Waarom dit zo is, is ons een raadsel.

Webservices
De hdMedia is in staat om webradio en diverse webportals (Youtube, Flickr, Cnet, Picasa en dergelijke) af te spelen, en kan ook bestanden uit nieuwsgroepen en torrents downloaden. Rar-bestanden worden, als er par-bestanden aanwezig zijn, automatisch gecontroleerd en uitgepakt, maar na het uitpakken worden de rar-bestanden niet automatisch weggegooid. Dat laatste, en ook het toevoegen van .torrent en .nzb-bestanden, moet de gebruiker vanaf zijn pc zelf doen. Het downloaden zelf werkt echter goed, dankzij de daarvoor bestemde interne webpagina's van de hdMedia. De gebruiker hoeft slechts zijn .torrent- en .nzb-bestanden naar te speler te uploaden en de machine begint meteen. Bij het downloaden uit nieuwsgroepen moet de gebruiker wel vooraf zijn nieuwsserver-instellingen configureren. Tijdens het downloaden blijkt de performance van de webportalen merkbaar terug te lopen, en helaas werkte het pauzeren van een Youtube-filmpje niet zoals normaal - film op pauze, buffering loopt door - maar met een paar instellingen met betrekking tot de limieten bleek dat te kunnen worden opgelost.











Problemen, het verbruik en de formaten
Enkele onverwachte problemen
Hoewel bij de testen de hdMedia over het algemeen soepel zijn werk deed, staken er af en toe toch vreemde problemen de kop op. Bijvoorbeeld, tijdens het spelen van een popconcert begon het beeld duidelijk te schokken, terwijl het geluid normaal doorging; soms viel zelfs geheel willekeurig het beeld weg. Natuurlijk zocht ik de oorzaak eerst bij een fout in het mediabestand, maar bij het luisteren naar radio gebeurde iets soortgelijks, en de voorbijscrollende bestandsnamen toonden de schokken ook. Een reset naar de fabrieksinstellingen verhielp deze problemen en daarna kwamen ze niet meer voor, ook niet toen het genoemde concert opnieuw werd afgespeeld.

Een ander vreemd verschijnsel deed zich voor bij het uitschakelen van de speler. Na een druk op de Stand-by-knop stopt de speler met het geven van output, maar waarschijnlijk niet meer dan dat. Nog een druk op de knop laat namelijk binnen twee seconden weer beeld zien. De speler laat zich wel uitschakelen door binnen twee seconden Stand-by en Delete na elkaar in te drukken; echter, de ventilator en de power-led blijven dan aan. Vervolgens is het niet mogelijk de speler via de afstandsbediening weer aan te zetten; dit kan alleen door de spanning even geheel uit te schakelen.

Verbruik
De speler verbruikt 2,2 watt wanneer de speler helemaal uitgeschakeld is. De meter geeft 12 watt aan wanneer de speler in stand-by-mode staat, 18 watt bij het afspelen van 1080p met dts vanaf de harde schijf en minder dan 25 watt tijdens het spelen van blu-ray-data. Dat zijn bijzonder lage verbruikscijfers: belangrijk voor wie een dergelijke mediaspeler mede wil gebruiken om de - veel energiegulziger - pc uit te kunnen laten.

De speler ondersteunt volgens Eminent de volgende formaten en codecs:
Ondersteunde formaten
Video   MPEG 1/2/4 (M1V,M2v,M4V, M2P, MPG) MPEG-2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS). VOB, AVI, ASF WMV, Matroska (MKV container), MOV (H.264), MP4, RMP4
Audio   AAC, M4A, MP1, MP2, MP3, MPA, WAV, WMA, FLAC
Ondertiteling   SRT, SMI, SUB, SSA
Afbeeldingen   JPEG, BMP, PNG, GIF
Overigen   ISO, IFO
Ondersteunde codecs
Video   XviD (SD/HD), MPEG-1, MPEG-1/2(MP@HL), MPEG-4.2 (ASP@L5, 720P, 1Pt. GMC) WMV9 (MP@HL), H.264 (BP@L3, MP@L4.0, HP@L4.0 & L4.1), VC-1 (MP@HL, AP@L3)
Audio   WMA, WMA Pro, AAC, MP1/2/3, LPCM (DTS-Audio & AC3 passthrough)

Uiteraard hangt het grotendeels van de firmware af welke formaten de speler precies ondersteunt; uitbreiding van de lijst is mogelijk door een verzoek hiertoe bij Eminent in te dienen. Als er genoeg verzoeken voor een bepaald formaat binnenkomen, wordt dit zo mogelijk in een volgende firmware-versie toegevoegd.

Kan de htpc de deur uit?
Thuis heb ik een htpc, maar geen geweldige en ik heb er eigenlijk nooit echt werk van gemaakt. Voor een deel komt dat omdat de machine niet in staat is om hd-materiaal fatsoenlijk weer te geven, voor een ander deel omdat ik niet veel tijd, maar ook geen geld voor iets nieuws over had. Ook heb ik sinds twee jaar geen kabel-tv meer en kijk ik films en series vanaf dvd of blu-ray via de projector. Het gemis van een aantal shows, zoals Top Gear en Mythbusters, was er wel, maar werd opgevuld met materiaal dat via Youtube en nieuwsgroepen binnenkwam. Die opvulsels zit ik dan wel boven op mijn werkkamer te bekijken, op een 20"-beeldscherm, terwijl er beneden een mooie installatie met 93" aan beelddiagonaal aan het niksen is. Toch spoorde dat mij nog steeds niet voldoende tot actie aan. Daarnaast vermoedde ik twee jaar geleden al dat er iets interessants aan zat te komen, al zou het nog even duren voordat zoiets beschikbaar zou zijn.



Is de Eminent hdMedia het apparaat waarop ik zat te wachten? Dat is geen makkelijk te beantwoorden vraag. De hdMedia is zeker een veelzijdig apparaat met een, over het algemeen, gemakkelijke bediening. Daarnaast is het gewoon lekker om zonder omhaal een filmpje te kunnen starten. Ongeveer anderhalve minuut na het aanschakelen kan, vanuit een koude start, het eerste mediabestand worden geselecteerd. Dat is ongeveer net zo veel tijd als een gemiddelde pc nodig heeft, al zit een snelle pc hier wel ruim onder. Daar staat tegenover dat de speler vanuit de stand-by-stand slechts anderhalve seconde nodig heeft, iets wat ik nog geen enkele pc heb zien doen. Daar komt nog bij dat de speler een stuk zuiniger is: met een verbruik van maximaal 25W tijdens het afspelen van een directe blu-ray-rip blijft hij zelfs onder het verbruik van een Sony BDP-S300 brd-speler. Het apparaat speelt veel verschillende formaten af en door de constante ontwikkeling van de NMT-firmware zullen veel niet-ondersteunde formaten snel worden geïntegreerd.

Een groot minpunt van de hdMedia is echter het lawaai van de ventilator. Het was beter geweest een 80mm-ventilator met temperatuurregeling aan de bovenzijde van het apparaat te monteren, ook als dat ten koste van de compactheid van het apparaat zou gaan. Het smalle, witte ontwerp past namelijk lang niet in elke installatie. Nu is Eminent niet de enige met deze kastvorm, maar, voor zover mij bekend, wel de enige die het gebruikte moederbord combineert met een dergelijke compacte behuizing. Een ander, minder belangrijk minpunt is de wel erg opvallend aanwezige felblauwe powerled. Verder is jammer dat de chipset blijkbaar slechter met de usb-aansluiting overweg kan dan met de ethernet-aansluiting: een euvel dat het minder makkelijk maakt de hdMedia voor ad-hoc-vertoningen te gebruiken. Nog een gemis is een 'ga een mappenlaag omhoog'-knop. Een gebruiker die diep in een structuur met veel bestanden zit, en dan even snel omhoog wil om een andere, hoger liggende bestandsmap te selecteren, is nu vaak sneller klaar door via de bronkeuze weer naar die map te bladeren in plaats van de return-knop te gebruiken. Eminent zou die gebruiker een goede dienst bewijzen door bovenin een zogeheten broodkruimelspoor te plaatsen: een regel met het gevolgde pad met aanklikbare links.

Het lage verbruik, de overzienbare aanschafkosten en het gemak van afspelen en bediening vormen een enorm voordeel ten opzichte van een htpc. Het uitgebreide scala aan ondersteunde formaten en de mogelijkheid om torrents en nieuwsgroepen te downloaden doen dat ook, maar minder, aangezien een pc dat ook kan.

Kortom, is de hdMedia een volwaardig alternatief voor een htpc? Nee, niet in z'n eentje in een doorsneesituatie met tv-ontvangst. Een htpc kan nu eenmaal meer, is makkelijker uit te breiden en kan desgewenst televisie ontvangen. Wel is het apparaat uitstekend voor het afspelen van (hd)-media, is het eenvoudig in gebruik en goedkoop in onderhoud. Een prima aanvulling naast de hdd-recorder dus, en in zo'n geval maakt een dergelijk duo een htpc wel degelijk overbodig.

De hdMedia is vanaf november te koop en heeft een adviesprijs van 259 euro, exclusief harde schijf.