• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Drie keer ultiem kijkplezier

Started by arjanhs, May 30, 2012, 11:22:51 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

De VU+ Ultimo overtreft zijn populaire voorganger op alle fronten. Is er dan toch nog toekomst voor de Linux-satellietontvanger?



Linux satellietontvangers zijn er al jaren. Voorheen waren ze voor de meeste thuisgebruikers te ingewikkeld, en tegenwoordig zijn vele extraatjes steeds meer een must om alles uit digitale televisie te halen.

De VU+ Ultimo is de opvolger van de in Nederland veel verkochte VU+ Duo. De ontvangers zijn duidelijk verschillend. De Ultimo heeft bijvoorbeeld meer (flash)geheugen onder de motorkap liggen. Het voornaamste verschil is echter dat de Ultimo tot drie tuners gelijktijdig kan gebruiken. Die zijn ook nog eens zelf te kiezen: er wordt namelijk met insteektuners gewerkt. De gebruiker kan DVB-S2 tuners voor satelliet en een DVB-T/C tuner voor kabel of Digitenne-ontvangst gebruiken. In het meest uitgebreide geval kan men dus met één decoder gelijktijdige satelliet-, kabel- en Digitenne-ontvangst realiseren.

De VU+ Ultimo wordt geleverd in een stevige doos en is stijlvol en elegant vormgegeven. De bovenkant is uitgevoerd in zwart pianolak: prachtig als hij net uit de doos komt, maar waarschijnlijk minder aantrekkelijk als de ontvanger een paar maanden in de huiskamer heeft gestaan. Naast alle aansluitkabels en schroeven voor het plaatsen van een interne harde schijf zijn er ook handleidingen in de doos aanwezig.

Ook de afstandsbediening valt direct op. Die is redelijk klein van formaat, met aan de voorkant bedieningstoetsen voor het normale gebruik en aan de achterkant een qwerty-toetsenbord. Makkelijk bij gebruik van de interactieve mogelijkheden van de VU+ Ultimo. De afstandsbediening is in principe prettig in gebruik, maar bij enkele kleinere toetsen moet er wel hard gedrukt worden. Wie gebruik wil maken van de oude vertrouwde afstandsbediening die al tijden met de VU+ Duo wordt meegeleverd, kan deze optioneel bij de importeur voor het vriendenprijsje van 15 euro kopen.

De ontvanger heeft een mooi front waarop een alfanumeriek display prominent aanwezig is. Het display laat veel informatie zien is, en wie van het tweaken van een ontvanger houdt kan zelfs logo's op het display laten verschijnen. Verder vinden we een frontklep met daaronder de mogelijkheid om twee smartcards in de interne kaartlezer te plaatsen. Ook vinden we de mogelijkheid om twee Common Interface-modules in de aanwezige CI-sloten te plaatsen.

Om de interne kaartlezers voor de Mediaguard-codering van CanalDigitaal en TV Vlaanderen geschikt te maken moeten we gebruik maken van een softcam. Als we deze geïnstalleerd hebben, kunnen we de smartcards zonder problemen gebruiken. Hetzelfde geldt voor de smartcards van kabelaanbieders die gebruik maken van de Irdeto2-codering en de Digitenne-smartcard. Vier smartcards gelijktijdig kunnen gebruiken is bij dit soort hybride ontvangers natuurlijk ideaal. In onze test valt op dat de CI-handling redelijk goed is. De meest gebruikte CI-modules werken vrijwel probleemloos. Dat is bij sommige andere open source Linux-ontvangers wel anders.

Aan de achterkant van de Ultimo vinden we de gebruikelijke aansluitmogelijkheden. Naast de mogelijkheid om een interne harde schijf te plaatsen hebben we aan de achterzijde een e-SATA aansluiting voor een externe schijf. Voor datzelfde doel kunnen we de USB-ingangen aan de voor- en achterkant gebruiken.

Voordat we beginnen met testen moeten we eerst de schroevendraaier ter hand nemen. Standaard wordt de VU+ Ultimo vrijwel altijd uitgeleverd met twee DVB-S2 tuners. Omdat het concept open is, worden deze tuners niet door de fabrikant zelf in de ontvanger geplaatst. We moeten de tuners dus zelf monteren. Op zich een fluitje van een cent, maar we kunnen ons voorstellen dat het sommige kopers zal afschrikken. In dat geval kunt u natuurlijk aan de verkoper vragen om de tuners in de ontvanger te plaatsen.

In ons geval kiezen we voor drie DVB-S2 tuners. We willen namelijk kijken of we drie afzonderlijke schotelinstallaties gelijktijdig kunnen bedienen. We sloten een TechniSat Multytenne, een USALS-draaibare schotel en een grote multi-sat schotelinstallatie aan op de drie aanwezige tuners. We waren vervolgens blij verrast dat we deze drie installaties na het invoeren van de DiSEqC-instellingen bij de tuners probleemloos konden gebruiken.

Voordat we de ontvanger echt gaan gebruiken moeten we de meegeleverde standaardfirmware verwijderen. Om het beste resultaat uit deze ontvanger te halen zijn we – net als bij vrijwel alle open source Linux ontvangers – eigenlijk verplicht om een firmwareversie van een hobbygroep in de ontvanger te plaatsen. Omdat de VU+ Ultimo pas enkele maanden op de markt is, is het aantal hobbyclubs dat firmware voor deze ontvanger maakt nog vrij beperkt. Maar keus is er zeker.

Zo is het uit Nederland afkomstige OpenPli team met deze ontvanger actief. In onze test gebruikten we de firmware van deze hobbygroep, naast die van het VTI-team. Deze laatste werkt op dit moment het beste van de twee. Er was in onze test geen enkele keer – ondanks de toch moeilijke configuratie – een moment dat met de ontvanger deze firmware in de stress schoot.

Als de VU+ Ultimo in de stress schiet verschijnt er een groen scherm met een foutmelding. Mocht dit gebeuren: vooral niet schrikken. De ontvanger start namelijk vanzelf opnieuw op en u komt zelfs terug op de zender waar u het laatst naar keek. Bij de firmware van OpenPli zagen we de groene schermen wel af en toe. Voordeel van OpenPli is echter weer dat de blindscan-functie beter werkt. Bij blindscan wordt een gehele satelliet afgezocht naar signalen die worden uitgezonden. Deze worden vervolgens automatisch in de ontvanger geladen. Voor feedhunters is het jammer dat in 4:2:2 uitgezonden kanalen niet kunnen worden weergegeven.

Het plaatsen van nieuwe firmware kan niet via de satelliet, maar alleen via USB. Zit er echter hobbyfirmware in de ontvanger, dan kan deze firmware wel via het internet worden bijgewerkt. Zo heeft u na de eerste installatie altijd de laatst bijgewerkte versie in de ontvanger draaien. Als er veel aan de hobbyfirmware veranderd wordt kan er echter toch een nieuwe installatie via USB nodig zijn. Voor deze installaties is het natuurlijk handig dat er een USB-aansluiting aanwezig is onder de frontklep.

Ook gebruik van fastscan-zenderlijsten is bij de meeste firmware geen probleem. Bij OpenPli zit deze optie standaard in de firmware en is het gebruik probleemloos. Bij VTI moeten we na de installatie handmatig een plugin voor fastscan plaatsen. De versie die wij gebruikten gaf daarbij problemen met zenders op de Astra2-satellietpositie. Die zijn via de fastscanzenderlijst niet te ontvangen omdat VTI een andere satellietbenaming gebruikt voor deze positie dan CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

De beeldkwaliteit van de VU+ Ultimo is verbluffend goed. We kunnen helaas niet kiezen voor de 1080p beeldinstelling. Niet dat dit voor ontvangst van tv-kanalen van belang is. Er worden namelijk geen tv-kanalen in 1080p uitgezonden. Deze ontvanger kan echter ook als mediaspeler dienst doen, en dan komt het gemis van 1080p wel om de hoek kijken. Verwacht overigens niet dat deze ontvanger naast de ultieme tv-decoder ook een ultieme mediaspeler is. Het werkt, maar daarbij laat hij regelmatig wat steekjes vallen.

De gebruikersvriendelijkheid is groot. Natuurlijk moet de gebruiker even wennen aan de bedieningsstructuur van Enigma2. Voor wie dat eenmaal doorheeft is het allemaal een fluitje van een cent en zijn de voordelen enorm.

We kunnen zonder enige problemen meerdere zenders tegelijk opnemen. Waar bij de meeste decoders de grens op één of twee gelijktijdige opnamen ligt, is bij deze ontvanger vijf of zes gelijktijdige opnamen geen probleem.

Naast onze uitgebreide satellietconfiguratie hebben we deze ontvanger ook getest met hybride ontvangst. Naast twee DVB-S2 tuners plaatsten we een DVB-C/T tuner. Gebruik van Digitenne leverde daarbij inclusief de smartcard geen probleem op. Kabel kijken is in UPC-gebied lastiger. Deze kabelprovider koppelt de smartcard aan een ontvanger of CI+ module. We konden de zenders wel inlezen en kijken naar het ongecodeerd uitgezonden tv-kanaal Nederland 1, maar daarna houdt het op. De CI+ module van UPC wordt namelijk niet herkend door de VU+ Ultimo. Natuurlijk konden we bij deze testen van de DVB-C/T tuner gelijktijdig via de twee aanwezige DVB-S2 tuners genieten van het satellietaanbod.

De VU+ Ultimo is een ontvanger waar we vrolijk van worden. Een ontvanger die zichzelf met recht ultiem mag noemen.