• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Novell trekt stekker uit Hula-project

Started by Wimpie, November 30, 2006, 06:56:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wimpie

Novell-medewerker Peter Teichman heeft gisteren op de mailinglist van het Hula-project laten weten dat zijn werkgever kortgeleden besloten heeft het softwareproject niet langer actief te ondersteunen, waarmee het bedrijf effectief de stekker uit het project trekt.

Het Hula-project zag op 15 februari 2005 het levenslicht en was bedoeld om een volledig opensourcetegenhanger te vormen van Microsofts Exchange Server en Novells eigen Groupwise. Concreet hebben deze plannen er de afgelopen maanden toe geleid dat een pre-alphaversie van een webapplicatie is ontwikkeld, die gebruikt kan worden voor het lezen, beheren en verzenden van e-mail en als kalender. Hula is verder voorzien van een eigen mailserver en software om de e-mail en de kalender mee te doorzoeken. Novell heeft echter besloten alle betrokken medewerkers over te plaatsen, omdat marktonderzoek het bedrijf geleerd heeft dat er maar weinig vraag is naar een collaborationoplossing à la Hula. De eerste officiële release zal dan ook zonder Novells leiding plaatsvinden over enkele maanden.

Aangezien Hula is uitgebracht onder de Gpl is het mogelijk het project ook zonder Novell te vervolgen en te komen tot een lancering van de software. Van belang daarbij is echter wel dat er ook ontwikkelaars en andere betrokkenen van buiten Novell worden aangetrokken, omdat Hula anders door een tekort aan mankracht ten onder zal gaan. Volgens Teichman zou het goed zijn als de software zodanig wordt aangepast dat het mogelijk is de Hula-webinterface als front-end te gebruiken voor meerdere mailservers; op dit moment wordt enkel de eigen mailserver ondersteund. Tyler Peterson, een andere voormalige Hula-developer, ziet er echter meer in om zowel de webinterface als de achterliggende mail- en zoeksoftware door te blijven ontwikkelen. Het is nu echter aan de community om hierin keuzes te maken.BRON: Tweakers