• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

De optimale infrastructuur wordt – wat kosten betreft – bepaald door software-li

Started by arjanhs, June 07, 2010, 07:36:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhsDe steeds goedkoper wordende hardware heeft ervoor gezorgd dat software-licenties in plaats van hardware-kosten bepalend zijn geworden voor de kosten van ICT-infrastructuren. En het probleem van software-licenties is dat rationaliteit niet is gegarandeerd. Waarom zou je voor software meer moeten betalen als er twee processor-sockets in je server aanwezig zijn, ook al is die tweede helemaal niet gevuld? Waarom zou je sowieso meer moeten betalen als je meer CPU-capaciteit tot je beschikking hebt in een server? Toch is dit de realiteit waar we mee moeten leven.

Jeff Browning laat in een Oracle voorbeeld zien hoe je met wat simpele keuzes tonnen op en neer kunt springen met licentie-uitgaven. Hij plaatst dat in het kader van server-virtualisatie, echter ook in fysieke omgevingen krijg je dezelfde effecten.

De moraal? Begin het ontwerp van een nieuwe ICT-infrastructuur bij de manier waarop de belangrijkste software-licenties afgerekend moeten worden. Kies aan de hand daarvan de hardware-componenten. Als die hardware daardoor wat duurder uitkomt hoef je daar meestal niet echt wakker van te liggen.