• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

Oracle koopt Sun

Started by arjanhs, April 20, 2009, 08:12:40 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

De grootste overname van Oracle moest kennelijk nog komen. De softwaregigant koopt Sun Microsystems voor een bedrag van 5,6 miljard dollar netto.
Dat heeft het bedrijf net bekend gemaakt. Direct daarna werd het druk op de site van Oracle, met lange laadtijden tot gevolg. Daarmee heeft Sun Microsystems na maandenlang leuren eindelijk een koper gevonden. Vorige week nog haakte IBM definitief af.

De totale deal wordt gewaardeerd op 7,4 miljard dollar als de schulden van Sun Microsystems bij het netto bedrag wordt opgeteld. Oracle denkt dat het door de deal direct al in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard aan operationele winst kan bijtellen. Het tweede jaar moet Sun al 2 miljard dollar aan de operationele winst van Oracle bijdragen. Daarmee is de aankoop van Sun voor Oracle sneller winstgevend dan het eerder meemaakte met BEA, PeopleSoft en Siebel.

"De aankoop van Sun zal de IT-industrie transformeren", orakelt Larry Ellison in een verklaring. Oracle's ceo wijst op de combinatie van zijn enterprise software met de hardware van Sun. Volgens hem wordt Oracle daarmee een unieke leverancier die volledige integreerde systemen kan bieden. Hij zegt dat Sun in ieder geval twee belangrijke softwareassets heeft: Java en Solaris. Java is het belangrijkste softwareproduct dat Oracle ooit heeft gekocht, vindt Ellison. Oracle's Fusion Middleware is op Java gebouwd. Solaris is daarnaast een belangrijk platform voor Oracle's database.

De overeenkomst moet nog wel door de aandeelhouders van Sun Microsystems worden goedgekeurd. Zij krijgen van Oracle 9,50 dollar per aandeel aangeboden. Als ook de mededingingsautoriteiten groen licht geven, kan de overname deze zomer worden afgerond, zegt Oracle.

Bron: Channelworld.nl