• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

VMware past licenties vSphere 5 aan na kritiek

Started by arjanhs, August 04, 2011, 12:00:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

VMware lijkt te buigen voor de kritiek die het op de nieuwe licentiestructuur van vSphere 5 kreeg. Zo versoepelt de fabrikant de beperkingen op de hoeveelheid virtueel geheugen en worden er minder verbruikskosten in rekening gebracht.

Medio juli introduceerde VMware een nieuwe versie van vSphere, die met name voor veel kleinere gebruikers zou neerkomen op een prijsstijging. VMware probeert kleine gebruikers met het nieuwe prijsbeleid over te halen om een virtueel datacenter in zijn vCloud af te nemen, maar had mogelijk niet gerekend op de vele kritiek van huidige gebruikers.

Waar een virtuele machine in vSphere 4 nog over maximaal acht virtuele cpu's kon beschikken, ondersteunt vSphere 5 per instance tot 32 virtuele cpu's. De maximumhoeveelheid virtueel geheugen is gestegen van 255GB tot 1TB, terwijl het maximale aantal iops tot 1 miljoen is verhoogd. De maximale doorvoersnelheid per instance bedraagt 36Gbps. Per host kunnen maximaal 512 virtuele machines draaien.

Hoewel de virtuele hardwarespecificaties zijn opgeschroefd, betalen klanten sinds versie 5 niet meer op basis van het aantal fysieke cpu-cores en het fysieke geheugen van een server, maar per fysieke cpu. Per cpu mag echter maar een bepaalde hoeveelheid geheugen worden gebruikt. Dit betekent dat veel klanten meer licenties moeten aanschaffen om een bepaalde hoeveelheid geheugen te kunnen gebruiken.

Door alle ophef zag VMware-directeur Paul Maritz zich een week na de release van de nieuwe versie al genoodzaakt de boel te sussen. Hoewel Maritz destijds zei dat vSphere een koopje blijft en dat 95 procent van de klanten geen last heeft van de nieuwe prijsstructuur, stelt het bedrijf nu in een blogposting dat de licentiestructuur wordt versoepeld.

De hoeveelheid virtueel geheugen wordt bij de duurste varianten verdubbeld en de goedkopere versies krijgen 32GB toegewezen in plaats van 24GB. Een andere grote wijziging is dat VMware niet meer dan 96GB ram per virtuele machine in rekening brengt. Hierdoor hoeft voor een virtuele 1TB-machine alleen te worden betaald voor de eerste 96GB. Tot slot heeft VMware besloten de prijzen niet te baseren op het piekgebruik van het virtuele geheugen, maar op het gemiddelde van een jaar.