• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

VMware introduceert vSphere 5 en nieuwe licentiestructuur - update

Started by arjanhs, July 21, 2011, 02:11:08 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

VMware heeft zijn virtualisatieplatform vSphere een update gegeven. Versie 5 ondersteunt per instance 32 virtuele cpu's en 1TB geheugen. Gebruikers hebben echter kritiek op de nieuwe licentiestructuur, die ze veel geld kan kosten.

Dinsdag heeft VMware een nieuwe versie van vSphere geïntroduceerd. Waar een virtuele machine in vSphere 4 nog over maximaal acht gevirtualiseerde cpu's kon beschikken, kan vSphere 5 per instance tot 32 cpu's virtualiseren. Het maximum aan virtueel geheugen is gestegen van 255GB tot 1TB, terwijl het maximale aantal iops tot 1 miljoen is verhoogd. De maximale doorvoersnelheid per instance bedraagt 36Gbps. Per host kunnen maximaal 512 virtuele machines draaien.Maximaal                                             vSphere 4   vSphere 4.1   vSphere 5
Aantal virtuele cpu's (instance)     8                    8                    32
Gevirtualiseerd geheugen (instance) 255GB            255GB            1TB
Netwerkdoorvoer (instance)              30Gbps    35Gbps            36Gbps
Iops (instance)                                      350.000     -                    1.000.000
Virtuele machines (host)                       320            320                    512


Verschillen tussen vSphere 4, 4.1 en 5

De nieuwe vSphere-release kent ook een nieuwe prijsstructuur. Klanten betalen bij een licentie niet meer op basis van het aantal cpu-cores en het fysieke geheugen van een server. In plaats daarvan komt er een prijsstructuur waarbij klanten per cpu betalen; per cpu wordt ook een bepaalde hoeveelheid virtueel geheugen toegewezen. Volgens VMware zijn klanten daarmee niet meer gebonden aan de fysieke beperkingen van hardware; het virtuele geheugen kan worden gepoold.

Sommige klanten zijn echter minder blij met de verandering. Ze zullen meer cpu-licenties moeten aanschaffen om aan een bepaalde hoeveelheid virtueel geheugen te komen. Op het VMware-forum rekent een klant uit dat hij meer licenties moet aanschaffen om hetzelfde te kunnen doen. Vooral gebruikers van een klein aantal machines met stevige specificaties lijken last te krijgen van het nieuwe model.

Daarnaast heeft VMware een nieuwe versie van zijn beveiligingssoftware en foutherstelsoftware uitgebracht. De vCloud Director-software heeft een update naar versie 1.5 gekregen en moet het mogelijk maken om nieuwe servers in minder tijd gebruiksklaar te maken. Voor middelgrote bedrijven heeft VMware de vSphere Storage Appliance aangekondigd, die van verschillende opslagservers een virtuele pool kan maken.