• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

De Xtreamer-mediaspeler op de testbank

Started by arjanhs, August 05, 2009, 11:49:34 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

August 05, 2009, 11:49:34 AM Last Edit: August 05, 2009, 11:55:15 AM by arjanhs
Kort na de komst van de O!Play van Asus komt er opnieuw een hd-mediaspeler op de markt op basis van de nieuwste chipset van Realtek: de Xtreamer. In tegenstelling tot de creatie van Asus kan in het inwendige van deze mediaspeler wél een harddisk gemonteerd worden. Door het compacte formaat van de Xtreamer gaat het daarbij om een 2,5"-notebookschijfje.

Momenteel is de speler uitsluitend via de Xtreamer-website te bestellen, maar net als de O!Play heeft de Xtreamer een scherpe prijs: 99 euro, overigens exclusief 20 euro bezorgkosten. De Xtreamer wordt in Korea geproduceerd en in Europa door de firma Mvix uitgeleverd. Tweakers.net kreeg een testexemplaar in handen en bekeek wat deze mediaspeler in huis heeft en of het apparaatje als een volwaardige hd-mediaspeler dienst kan doen.



Specificaties

Merk en type    
Merk    Unicorn Information Systems, Europese dealer: Mvix Europe
Productserie    Xtreamer
Afspeelmogelijkheden   
Chipset    Realtek RTD1283DD 400Mhz
Videocontainers    

asf, avi, divx, flv, ifo, iso, m2p, m2ts, m2v, m4v, mkv, mov, mp4, mpeg, mpg, mts, rmvb, tp, trp, ts, vob, wmv
Videocodecs    

mpeg1/2/4, h.264, vc-1, rm/rmvb
Ondertitelformaten    srt, sub, smi, ssa
Audioformaten    

mp3, wav, aac, ogg, flac, aiff, ra
Beeldformaten    

jpeg, bmp, png, tiff, gif
Output-resoluties    tot 1080p
Features   
Netwerkprotocollen    upnp, Samba
Firmware-updates    handmatig
Aansluitingen   
Video    1x hdmi 1.3; 1x composiet
Audio    1x analoog, 1x s/pdif (optisch)
Data    1x 10/100-ethernet; 2x usb 2.0 (host); 1x usb 2.0 (slave)
Harddiskaansluiting (intern)    2,5" sata, bestandssysteem: ntfs, ext3, fat16/32, udf
Afmetingen en gewicht   
Lengte    162mm
Breedte    110mm
Hoogte    28mm
Gewicht    geen opgave

Close-up

Vermoedelijk om de kosten van de Xtreamer zo laag mogelijk te houden, is de uitrusting karig. Uit de doos toveren we naast de speler een plastic standaard om de speler op te plaatsen. Verder vinden we een Quick Start Guide, een afstandsbediening met twee aaa-batterijen, een voeding met twee verloopstekkers en een usb-kabeltje, en een composietkabel. Een hdmi-kabel ontbreekt, net als een scart-verloopje en een optische s/pdif-kabel.

Het kastje is met zijn afmetingen van 16,2 x 2,8 x 11cm behoorlijk compact, maar de fabrikant heeft toch ruimte gevonden om de plaatsing van een 2,5"-harddisk mogelijk te maken. De gebruiker plaatst deze door aan de bovenkant het klepje weg te halen, de harddisk vast te schroeven en deze in de behuizing te klikken. Notebook-harddisks zijn momenteel tot 500GB verkrijgbaar.





De mediaspeler beschikt over twee usb-host-aansluitingen, een mini-usb-poort als slave, de traditionele composiet-uitgangen, een s/pdif-uitgang, een hdmi 1.3-poort, een ethernetaansluiting en een ingang voor de voedingsadapter. Waarschijnlijk door de beperkte ruimte was er voor een component-uitgang geen plaats meer. Voor een meerprijs van 20 euro levert de fabrikant een 802.11n-module mee, die in een van de usb-sloten geprikt moet worden. Deze wifi-extensie ontbrak echter bij ons testexemplaar, zodat we deze niet hebben kunnen beproeven.

Wanneer we het kastje via hdmi aan een hd-televisie hebben gekoppeld en de ethernetverbinding is gemaakt, zou de pret moeten beginnen. Helaas maakte de kleine ventilator die aan de onderzijde is geplaatst, al direct bij het booten - dat met 28 seconden tot het hoofdscherm overigens redelijk rap verliep - een enorme herrie. In het instellingenmenu bleek het onder het kopje 'misc' mogelijk om de rotatiesnelheid van de fan te verlagen naar 'low', waardoor de geluidsontwikkeling werd gereduceerd tot een acceptabel volume. De ventilator bleef echter wel hoorbaar, wat in een stille omgeving vervelend kan zijn. Wie een harddisk in het kastje plaatst, zal er echter vermoedelijk niet aan ontkomen de fanspeed op 'medium' te zetten om te voorkomen dat de hardware oververhit raakt en crasht. Overigens schommelt het verbruik van de mediaspeler tussen de 8 en 11W in gebruik en een keurige 0,6W in standby.

De afstandsbediening maakt een goede indruk. Alle essentiële functies zijn aanwezig en de behuizing is redelijk solide. Sommige toetsen zijn gekleurd, wat de gebruiker moet helpen de gezochte functie sneller te vinden. In tegenstelling tot de O!Play van Asus heeft de remote van de Xtreamer wel volumetoetsen en een mute-knop, waardoor er minder vaak naar de afstandsbediening van de televisie gegrepen hoeft te worden. De remote reageert behoorlijk responsief.

Menustructuur en films afspelen

De menustructuur en de vormgeving van de Xtreamer-gui, die op een Linux-kernel draait, komt in grote lijnen overeen met de interface van de Asus O!Play, maar is wat beter afgewerkt. Vreemd is deze overeenkomst niet, aangezien de gui van beide mediaplayers op basis van dezelfde sdk is gebouwd. Deze is afkomstig van Realtek, de leverancier van de RTD1283DD-chip, die met zijn kloksnelheid van 400MHz een stuk rapper is dan de op 300MHz draaiende SMP8635-chipset van Sigma, die in veel wat oudere mediaspelers is te vinden.

Om onze testen uit te voeren met een apparaat dat van de laatste features en bugfixes is voorzien, halen we firmware versie 1.0.1 binnen en installeren we deze met behulp van een usb-stick. Een welkome aanvulling in de update is de komst van een 24Hz 1080p-modus. Na een probleemloos verlopen firmware-update keren we terug naar het hoofdmenu. Daarin is de Media Library de belangrijkste functie, omdat hiermee toegang wordt verkregen tot lokale opslag - de interne harddisk, gekoppelde usb-apparatuur en zelfgemaakte playlists - en het lokale netwerk. Het verbinding zoeken via het netwerk - in dit geval via een ethernetverbinding - verloopt probleemloos: zowel een Ubuntu- als een Windows-share zijn dankzij het smb-protocol eenvoudig te openen.

De menustructuur om door mediabestanden te bladeren is weliswaar zeer eenvoudig gehouden, maar niettemin overzichtelijker dan die van de O!Play. Zo wordt er meer meta-informatie gegeven en de previewfunctie is met een druk op de knop in en uit te schakelen. Als eerste spelen we via zowel lan als vanaf een usb-stick een aantal video's in diverse formaten en resoluties af. De speler verslikt zich in een mpeg2-bestand met een bitrate die schommelt rond de 70Mbps, maar dat is nauwelijks een schande, want tot nu toe hebben we geen enkele speler gezien die dergelijk hoge bitrates wél probleemloos kan verwerken. Bovendien zijn mpeg2-streams voor hd-resoluties vrij ongebruikelijk. Bij het openen van een .ogg-filmfragment die is gecodeerd met de nog relatief zeldzame Theora-codec, gaat de Xtreamer opnieuw in de fout: de speler denkt, vermoedelijk door de extensie, dat het gaat om een ogg-audiobestand en toont geen beeld. Mogelijk dat een toekomstige firmware-update dit kleine probleem kan verhelpen.

http://tweakimg.net/files/video/xtreamer1.jpg

Video's met een 1080p- of 720p-resolutie die gecodeerd zijn met h.264- of vc-1-compressie, opgeslagen in respectievelijk mkv- of wmv-containers, worden door de Xtreamer als een zonnetje afgespeeld: er is weinig buffertijd nodig en de beeldkwaliteit is, net als die van de O!Play, goed tot uitstekend. Een voordeel van de Xtreamer ten opzichte van oudere mediaspelers is dat ac3- en dts-soundtracks niet alleen via de optische s/pdif-uitgang uitgestuurd kunnen worden, maar tevens als stereo-downmix over een hdmi-verbinding of een analoge verbinding naar de televisie kunnen worden gestuurd. Ook een iso-image van een duallayer-dvd wordt keurig door de Xtreamer afgespeeld, waarbij de menu's blijven functioneren.

Bij films die vergezeld zijn van een ondertitelbestand in tekstformaat, bijvoorbeeld een srt-bestand, kan de gebruiker de ondertitels realtime schalen en bovendien naar boven of naar beneden verplaatsen. Deze handige functie werkt echter niet bij .sub-bestanden, omdat het hierbij gaat om ondertitels in de vorm van bitmaps in plaats van platte tekst. Verder biedt de afstandsbediening twee 'sync subtitle'-toetsen, om asynchroon lopende ondertitels steeds met sprongetjes van telkens 100ms weer synchroon te trekken. Ook het navigeren in een titel verloopt prima: met de goto-knop kan er bij de meeste mkv- en vob/iso-bestanden zonder veel vertraging naar een ander chapter worden gesprongen, terwijl ook keurig een tijdstip kan worden ingevoerd. Net als andere mediaspelers beschikt ook de Xtreamer over een zoomfunctie, al is de vraag hoe vaak deze functie bij het afspelen van video daadwerkelijk wordt gebruikt.

Foto's, internet en lan

Het tonen van foto's doet de Xtreamer vliegensvlug zolang het om jpeg- en bmp-bestanden gaat. Met plaatjes met een png- of tiff-compressie heeft de speler duidelijk meer moeite: het beeld bleef hierbij tot tien seconden zwart voordat de afbeelding was te zien. Handig is dat de speler bij jpg-bestanden meta-informatie uit de exif-header toont en dat de shuffle-optie de slideshowfunctie verrassender kan maken. Als jukebox doet de Xtreamer het niet onaardig: aac, flac, mp3, ogg en wma worden keurig ondersteund, terwijl er bij mp3's ook albumart en id3-informatie wordt getoond.

http://tweakimg.net/files/video/xtreamer2.jpg

De functie 'internet' in het hoofdmenu opent de toegang tot content van YouTube, Flickr en Picasa. Daarnaast zijn beurskoersen en het weerbericht op te vragen, terwijl handmatig rss-feeds toegevoegd kunnen worden. Bij YouTube worden ook rss-feeds gebruikt, zoals 'meest populair' en 'best gewaardeerd'. De videokwaliteit is veelal slecht, al duiken steeds vaker ook zogeheten 'hd-streams' op, die de kwaliteit van sd-materiaal benaderen. Net als bij de YouTube-sectie kan er in de Flickr- en Picasa-client met behulp van het redelijk werkende onscreen-keyboard op trefwoord gezocht worden.



Wie zijn Xplayer over het netwerk of het internet wil benaderen, kan dat op twee manieren doen: via de nas-functie of via een webinterface op basis van het upnp-protocol. Met name de webinterface is goed uitgewerkt en biedt de mogelijkheid om niet alleen bestanden naar de mediaspeler te down- of uploaden, maar ook om content streaming in de browser te bekijken, mits de benodigde plugins geïnstalleerd zijn. De nas-functie, die op basis van de samba-implementatie werkt, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de ingebouwde harddisk via het netwerk als een share te benaderen. Net als de O!Play beschikt de mediaspeler over een ingebouwde kopieerfunctie, waarmee het mogelijk is om in slechts enkele stappen content tussen usb-apparaten, harddisks en netwerkshares te verplaatsen of te kopiëren.

Conclusie

De Xtreamer stelt ons niet teleur. Het compacte apparaatje biedt voor een relatief lage prijs een prettig werkende interface. Ook kan de mediaspeler dankzij de krachtige Realtek-chipset overweg met een groot aantal hd-formaten die vloeiend en met een goede kwaliteit worden afgespeeld. Het downmixen van surround-formaten is tevens een pluspunt.

Verder biedt de Xtreamer de mogelijkheid voor het plaatsen van een 2,5"-harddisk, terwijl zijn directe concurrenten in dit prijssegment, zoals de O!Play van Asus en de Western Digital TV HD Mediaplayer, deze mogelijheid ontberen. Daarnaast zijn er, weliswaar vrij beperkte, mogelijkheden om internetcontent af te spelen.

Enkele minpuntjes heeft de Xtreamer natuurlijk ook. De ventilator maakt onnodig veel lawaai en de speler beschikt niet over een componentuitgang en een esata-poort. Het gemis van wifi kan worden opgelost, al moet daar wel nogmaals de beurs voor worden getrokken.

Concluderend is de Xtreamer een welkome aanvulling in het mediaspeler-landschap en zeker voor wie geen terabytes aan lokale opslag nodig heeft een prima keuze. De gloednieuwe Realtek-chipset laat duidelijk zien dat de ontwikkelingen op het gebied van mediaspelers niet stilstaan en dat de hardware tegen bescheiden kosten geproduceerd kan worden.