• Welcome to Advance DreamBox Forum. Please login or sign up.
 

HD zoals het bedoeld is

Started by arjanhs, May 30, 2012, 11:16:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arjanhs

Een satellietontvanger die tevens de ideale mediaplayer is, klinkt te mooi om waar te zijn. De Amiko SHD-8900 Alien is bovendien erg betaalbaar.



Vaak hebben we apparatuur op de testbank staan waarvan we van te voren al het gevoel hebben dat de beloftes niet waargemaakt gaan worden. Soms moeten we later ons ongelijk toegeven, zoals bij deze Amiko SHD-8900 Alien.

Een HD-satellietontvanger die tegelijk een perfecte mediaspeler zou moeten zijn, compleet met directe interactiviteit via de ethernetaansluiting, én dat voor een verkoopprijs van rond de 150 euro. Hoeveel mooier kan het voor de consument nog worden? Er zijn meer HD-ontvangers die beweren deze mogelijkheden te hebben, maar daarvoor betaal je meestal meer dan het dubbele.

Als we de ontvanger uit de kleine maar stevige kartonnen behuizing halen, zien we dat er een summiere Engelstalige handleiding is meegeleverd. Dat lijkt een tegenvaller, maar als we later de ontvanger hebben geïnstalleerd en via de ethernetverbinding via het thuisnetwerk met het internet verbinden, blijkt deze conclusie voorbarig. Net als bijvoorbeeld de Samsung-televisies heeft ook deze ontvanger de beschikking over een zeer fraaie en uitgebreide online handleiding in HD-kwaliteit.

In de doos vinden we naast de ontvanger ook de afstandsbediening. Zoals verwacht van een ontvanger in deze prijsklasse een plastic model en eigenlijk iets te goedkoop voor een potentiële alleskunner. De knopindeling is lastig en soms onlogisch. Ook merkten we bij het testen dat de aparte programmatoetsen om door de zenderlijst te zappen niet werken. Alleen het infoscherm wordt op beeld zichtbaar, maar van kanaal veranderen doet de ontvanger niet. Met de omhoog/omlaag toets bij de navigatieknoppen op de afstandsbediening lukt het echter wel.

De kleine ontvanger heeft een ingebouwde voeding met een vaste stroomkabel. Dat is in veel gevallen vragen om problemen, omdat hittevorming in de behuizing tot problemen kan leiden. Daar is na intensief gebruik echter niets van gebleken. Aan de voorkant van de ontvanger zien we een display dat bestaat uit vier oranjekleurige achtsegments leds. Deze zit verscholen achter een frontklep die over de hele breedte van de ontvanger opengaat. Hier vinden we ook zes bedieningsknoppen – waarmee we de ontvanger zonder afstandsbediening kunnen bedienen – en een standby knop.

Aan de voorzijde van de ontvanger kunnen we een geheugenkaart plaatsen en is er de insteekgleuf van de interne kaartlezer voor de smartcard. Er zijn geen Common Interface-sloten aanwezig. Bij onze testen ging de interne kaartlezer perfect en zonder enige problemen overweg met de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Het zappen tussen gecodeerde en ongecodeerde kanalen en tussen SD- en HD-kanalen – waar veel HD-ontvangers wel eens wat steekjes laten vallen – gaat zeer snel.

Op de achterkant van de ontvanger zien we dat er toch wel een aantal aansluitmogelijkheden is opgeofferd. Zo is er maar één scartaansluiting, die natuurlijk van belang is voor satellietkijkers die deze HD-ontvanger voor in MPEG4 uitgezonden satellietkanalen op een oude beeldbuistelevisie willen gebruiken. We treffen wel de analoge video en audio cinch aansluitingen aan, maar geen YPbPr-aansluiting. Natuurlijk wel de HDMI-aansluiting om optimaal van deze ontvanger gebruik te kunnen maken.

Een externe harde schijf of USB-stick kan via de USB-aansluiting worden aangesloten. Er is geen aansluitmogelijkheid voor e-SATA. Een ethernetaansluiting en RS232 data-aansluiting maken de aansluitmogelijkheden compleet. Voor het uitschakelen van de netstroom is er een aan/uit schakelaar.

De eerste installatie van deze ontvanger verloopt makkelijk en soepel. Wat we in eerste instantie missen is de mogelijkheid om de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen op te halen. Deze blijken echter online te kunnen worden ingelezen.

Wat betreft DiSEqC-mogelijkheden heeft de Amiko al het wensbare in huis. Er kunnen via DiSEqC 1.1 zelfs 64 LNB's aan de ontvanger gekoppeld worden.

De interne satelliet- en frequentiedatabase is heel actueel. Wat direct opvalt, is de mooie Graphic User Interface (GUI). Echt eentje die bij een HD-satellietontvanger met een beetje allure hoort. Het menu, de infoschermen en de EPG-structuur zijn gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Het EPG-gedeelte kan via diverse instellingen aan de voorkeur van de gebruiker worden aangepast.

Handig voor de kijker die deze ontvanger voor de ontvangst van meerdere satellieten gebruikt is de mogelijkheid om in de zenderlijst via het intoetsen van een woord bepaalde zenders direct op te zoeken. Om de zenderlijst nog overzichtelijker te maken beschikt de ontvanger over meerdere favorietenlijsten.

Bij het opstarten verraadde de Amiko zichzelf als ontvanger die werkt op de Linux OS. Dit opstarten duurde namelijk enige minuten, een kenmerk van Linux-ontvangers. Toch heeft deze ontvanger een aangename verrassing. Direct uit de doos start de Amiko met de originele Spark-firmware op. Hierin wordt voor de interne kaartlezer gebruik gemaakt van multicas-emulatie. Er is echter ook de mogelijkheid om de emulatoren mgcamd en oscam te gebruiken. Hierdoor is het steeds populairder wordende cardsharing met enig inzicht en aanpassingen in de scripts mogelijk. De verrassing zit hem in de mogelijkheid deze ontvanger te tweaken en er een dualboot-ontvanger van te maken. Als we dit gedaan hebben, zien we dat we kunnen kiezen of we de Amiko met de Spark-firmware of Enigma2 willen laten opstarten. In onze test beperken we ons echter bij de Spark-firmware. Gewoon omdat deze echt bijzonder gebruikersvriendelijke mogelijkheden heeft.

Als we de ontvanger aan het internet koppelen krijgen we toegang tot de Spark-server. Bij de eerste keer wordt de ontvanger automatisch ingelogd en geregistreerd op deze server. Daarna zal er automatisch een tickertape tekstbalk in beeld worden getoond als er nieuwe berichten of firmware te downloaden zijn. Eén druk op de knop laadt nieuwe firmware direct in de ontvanger. Daarbij wordt de zenderlijst uit de oude firmware eerst netjes opgeslagen. Als de nieuwe firmware in de ontvanger is geplaatst, wordt deze zenderlijst weer opgehaald. Voor deze mogelijkheid moet er wel een USB-stick of externe HDD aan de ontvanger gekoppeld te hebben.

Via de Spark-server kunnen we ook de interactieve handleidingen opvragen (deze worden regelmatig vernieuwd), het weerbericht of een e-book lezen.

Over interactiviteit gesproken: die is er genoeg met deze ontvanger. Zo kunnen we naar tienduizenden internetradiozenders luisteren, filmpjes via YouTube bekijken, foto's via Picasa en ook nog eens RSS-feeds die we zelf kunnen toevoegen.

Naast een HD-satellietontvanger met interactieve mogelijkheden is de Amiko een volwaardige mediaspeler, die verbluffend goed werkt. DVD-bestanden, HD-films in 1080p in mkv-formaat of Xvids zijn allemaal zonder problemen af te spelen. Natuurlijk zijn ook de meest voorkomende muziek- en fotobestanden te beluisteren en te bekijken. Alleen met ISO- en AVCHD-bestanden weet de Amiko op dit moment nog geen raad. Voor verreweg de meeste gebruikers zijn de mogelijkheden van de mediaspeler meer dan genoeg.

Maar wat ons nog het meeste verraste is de weergaloze beeldkwaliteit van de Amiko. De gebruikte upscaler is van uitmuntende kwaliteit. Zo was het bekijken van de film Avatar in SD-kwaliteit – MPEG4 via het televisiekanaal Film1 Family - een lust voor het oog. Natuurlijk niet zo goed toen we dezelfde film in mkv-formaat via de mediaspeler op het scherm toverden, maar zo goed hebben we een satellietontvanger een SD-kanaal nog niet zien upscalen. HD-kanalen kijken via de Amiko is een waar genoegen en deed ons denken aan de beeldkwaliteit die we verleden jaar in een test van de Showbox ervoeren. Dat bleek later ook niet zo verwonderlijk. De Showbox en de Amiko gebruiken dezelfde chipset, namelijk de ST7111.

Zoek je een HD-satellietontvanger met klasse, een goede beeldkwaliteit, interactieve mogelijkheden en mediaplayer functies? Deze Amiko heeft het allemaal, plus een optimale prijs-kwaliteitverhouding.